Zawiasy z tworzywa

- Seria CFAX oraz CFTX -

Nowe zawiasy serii CFAX oraz CFTX, wprowadzone do oferty Elesa+Ganter są w całości wykonane z technopolimeru, włącznie ze sworzniem. Zostały zaprojektowane z myślą o zastosowaniach w maszynach i urządzeniach, w których nie można używać materiałów podatnych na korozję. Ponadto nowe zawiasy charakteryzują się wysoką wytrzymałością i niską masą własną. Ich dodatkowym i niewątpliwie ważnym atutem jest bardzo atrakcyjna cena.

Zobacz karty katalogowe opisywanych produktów:

271038 zawiasy serii cfax i cftx 43f3ac original 1517314875

Rys. 1. Zawias serii CFAX oraz CFTX

Nowe serie zawiasów o oznaczeniu CFAX oraz CFTX wykonano ze wzmocnionego włóknami szklanymi technopolimeru na bazie poliamidu (PA) w czarnym kolorze. Bazują one na wcześniej już znanych modelach zawiasów – odpowiednio CFA oraz CFT. Cechą charakterystyczną dla nowych serii jest sworzeń obrotowy wykonany z technopolimeru na bazie żywicy acetalowej (POM) w kolorze czarnym.

Zawiasy CFAX mogą pracować w zakresie obrotu maksymalnie do 215°. Występują w trzech standardowych wykonaniach (Rys. 2):

– CFAX-B: niklowane, mosiężne wtopki z otworami gwintowanymi, nieprzelotowymi

– CFAX-SH: otwory przelotowe pod wkręty z łbem stożkowym

– CFAX-CH: otwory przelotowe pod wkręty z łbem cylindrycznym

271039 dostepne warianty zawiasow cfax 11b722 large 1517314983

Rys. 2. Dostępne warianty zawiasu CFAX

Nowa seria zawiasów o oznaczeniu CFTX jest dostępna w dwóch standardowych wykonaniach (Rys. 3):

– CFTX-SH: otwory przelotowe pod śruby z łbem stożkowym

– CFTX-EH: otwory przelotowe pod śruby w łbem sześciokątnym (w gniazdo zawiasu można zamocować śrubę z łbem sześciokątnym lub nakrętkę sześciokątną)

Zawiasy CFTX mogą pracować w zakresie obrotu maksymalnie do 200° pomiędzy 0° i -20° oraz pomiędzy 0° i 180°. Należy pamiętać, żeby nie przekraczać maksymalnego kąta obrotu w celu zachowania wytrzymałości mechanicznej zawiasów.

271040 dostepne warianty zawiasow cftx b4f49d original 1517315034

Rys. 3. Dostępne warianty zawiasu CFTX

Opisywane zawiasy mogą pracować pod maksymalnym obciążeniem roboczym, przy zgięciu 90° odpowiednio CFAX.65 – 260 [N] natomiast CFTX.65 – 500 [N].

Link do strony katalogowej znajduje się poniżej:

Hqdefault