Zestawy montażowe ułatwiające budowanie konstrukcji z profili aluminiowych

Nowość ELESA+GANTER

15 KWIECIEń 2015, PIASECZNO
Piaseczno, 15 kwietnia 2015 r. – Firma Elesa+Ganter, światowy lider w produkcji standardowych elementów maszyn, wprowadziła do oferty zestawy montażowe do profili aluminiowych ułatwiające szybkie budowanie wszelkiego typu konstrukcji maszyn i urządzeń. Zestawy o oznaczeniach GN 965 i GN 968 są przeznaczone do dwóch najpowszechniej stosowanych na rynku systemów profili aluminiowych z rowkami teowymi.

Systemy profili aluminiowych z rowkami teowymi umożliwiają szybkie tworzenie wszelkiego typu konstrukcji maszyn i urządzeń, jednak mocowanie dodatkowych elementów do tych systemów może sprawiać pewne trudności. Rozmiary i rodzaje śrub mocujących muszą być indywidualnie dopasowywane zarówno do profilu, jak i elementu mocowanego. Stosowanie gotowych zestawów montażowych upraszcza mocowanie różnorodnych elementów maszyn na profilach z rowkami teowymi. Eliminuje to konieczność każdorazowego kompletowania odpowiednich typów i rozmiarów śrub oraz nakrętek.

Seria GN 965 – dedykowana do masywnego systemu profili o wymiarach 30 i 40 mm, z rowkami teowymi szerokości 6 i 8 mm . W skład zestawu wchodzą: nakrętka GN 506 do rowków teowych oraz śruba o odpowiednich wymiarach i kształcie łba. Nakrętka może być wsuwana w rowek teowy zarówno od jednego z końców profilu, jak i wpinana w dowolnym miejscu pomiędzy. Odpowiednie ukształtowanie nakrętki teowej w połączeniu z elementem sprężystym (kulka/sprężyna dociskowa) umożliwiają łatwą instalację i pozycjonowanie zestawu montażowego w rowku teowym profilu.

Seria GN 968 – dedykowana do systemu profili o wymiarach 30, 40 i 45 mm, z rowkami teowymi szerokości 8 i 10 mm . W skład zestawu wchodzą: nakrętka GN 505 do rowków teowych oraz śruba o odpowiednich wymiarach i kształcie łba. Nakrętki te umożliwiają łatwą instalację i pozycjonowanie zestawu montażowego. Mogą być wpinane w dowolnym miejscu rowka teowego. Montaż odbywa się poprzez włożenie nakrętki do rowka i przekręcenie o ćwierć obrotu.

Dokładny opis zestawów montażowych GN 965 i GN 968 wraz z zestawieniami standardowych elementów ELESA+GANTER oraz kompatybilnych profili z rowkami teowymi, na których mogą być zamocowane, dostępne są na kartach katalogowych poszczególnych zestawów montażowych.