Liniały aluminiowe ze skalą serii GN 711.2

Nowość ELESA+GANTER

25 LUTY 2015, PIASECZNO
Piaseczno, 25 lutego 2015 r. – Firma Elesa+Ganter, światowy lider w produkcji standardowych elementów maszyn, wprowadziła do oferty nowy typ sztywnych liniałów aluminiowych z naniesioną skalą. Nowy produkt nosi oznaczenie GN 711.2 i jest dostępny w 9 standardowych rozmiarach. Podziałka skali może być wykonana w różnych orientacjach. Solidne wykonanie oraz trwała i czytelna skala pozwalają na stosowanie tych elementów w trudnych warunkach przemysłowych, czy środowiskowych.

Liniały aluminiowe GN 711.2 (Rys.1) stanowią uzupełnienie serii GN 711. Są wykonane są z anodowanego na kolor naturalny aluminium, na którym nadrukowano czarną powłokę, a następnie wytrawiono podziałki i oznaczenia.

Dostępne są wykonania z podziałką o różnej orientacji oznaczeń: pionowej oraz poziomej. Każda z nich może mieć przyrost wartości od środka w obu kierunkach lub od jednego z końców. W zakresie długości, zestandaryzowano 9 rozmiarów, przy czym wielkości 750 i 1000 mm składają się z dwóch odcinków.

Liniały aluminiowe posiadają otwory montażowe o średnicy 3,3 mm i można je przymocować przy pomocy wkrętów. Przy odpowiedniej ilości mogą być również wykonane w wersji samoprzylepnej.

Solidne wykonanie oraz trwała i czytelna podziałka, pozwalają na stosowanie tych elementów w trudnych warunkach przemysłowych, czy środowiskowych.

Rys. 2 – Wskaźnik GN 711.3

Jako wyposażenie dodatkowe, do liniałów GN 711.2 dostępne są wskaźniki GN 711.3, (Rys.2) wykonane w ten sam sposób jak liniały.