Zamki z zaczepem hakowym

Nowość ELESA+GANTER

15 GRUDZIEń 2014, PIASECZNO
Piaseczno, 15 grudnia 2014 r. – Firma Elesa+Ganter, światowy lider w produkcji standardowych elementów maszyn, poszerzyła ofertę zamków o model o oznaczeniu GN 115.8, wyposażony w zaczep hakowy. Nowy produkt jest przeznaczony do stosowania w drzwiach przesuwnych. Zamek z zaczepem hakowym GN 115.8 może być zamykany jedną z 6 wersji rękojeści lub kluczem patentowym, chroniąc maszynę przed dostępem osób niepowołanych.

W zabudowie maszyn i urządzeń przemysłowych często wykorzystywane są osłony uchylne, mocowane na zawiasach. Do takich zastosowań pasuje większość zamków oferowanych przez firmę Elesa+Ganter. Trudności z zastosowaniem odpowiedniego zamknięcia pojawiają się, gdy ze względu na ograniczoną przestrzeń wokół maszyny, wymagane jest zastosowanie drzwi przesuwnych. Polecanym rozwiązaniem technicznym w takim przypadku są nowe zamki z zaczepem o oznaczeniu GN 115.8.

Cechą charakterystyczną zamka z zaczepem GN 115.8 jest rygiel w kształcie haka. Zaczep dla rygla hakowego, dostarczany w komplecie, umożliwia blokowanie przesuwnych osłon i drzwi.

W zależności od wymaganego poziomu dostępu do wnętrza urządzenia, możemy wybrać wersję zamka z jedną ze standardowych rękojeści, lub z wkładką z odpowiednim profilem, wymagającym użycia klucza.

W pierwszym przypadku mamy do wyboru sześć wersji rękojeści, które przedstawione są na rysunku poniżej.

Jeżeli zależy nam na zabezpieczeniu otwarcia osłony przez nieuprawnione osoby, mamy do wyboru różne warianty zamków z kluczem patentowym lub kluczem uniwersalnym.

Zamki z zabezpieczeniem patentowym występują w dwóch wersjach: wkładki o tym samym numerze otwierane tym samym kluczem, lub wkładki o różnych numerach otwierane kluczem o indywidualnym wzorze.

Wszystkie elementy metalowe zamków GN 115.8 zostały wykonane ze stali ocynkowanej, natomiast tworzywowe rękojeści wykonane są z technopolimeru na bazie poliamidu. Pierścień czołowy może być, wedle wymagań klienta, chromowany (wersja „CR”) lub pokryty żywicą epoksydową w kolorze czarnym (wersja „SW”).