DD51-E – Elektroniczny wskaźnik położenia

Nowość ELESA+GANTER

04 GRUDZIEń 2014, PIASECZNO
Piaseczno, 4 grudnia 2014 r. – Firma Elesa+Ganter, światowy lider w produkcji standardowych elementów maszyn, wprowadziła do oferty rewolucyjny elektroniczny wskaźnik położenia DD51-E. Nowy produkt jest wyposażony w napęd bezpośredni, umożliwiający obsługę układów przemieszczeń, które dotychczas nie mogły być obsługiwane przez mechaniczne wskaźniki położenia. Nowy wskaźnik rozszerza także zakres dostępnych funkcji pomiaru.

Wskaźnik elektroniczny DD51-E, podobnie jak pozostałe modele DD51 jest urządzeniem montowanym bezpośrednio na wrzecionie sterującym i ustalanym nieruchomo względem maszyny poprzez kołek znajdujący się w tylnej części obudowy wskaźnika. Piasta DD51-E wykonana ze stali nierdzewnej AISI 304, obraca się wraz z wałkiem sterującym, aby umożliwić odczyt aktualnej pozycji. Obudowa wskaźnika elektronicznego składa się z dwóch zespawanych ultradźwiękowo części i występuje w dwóch kolorach (C2: pomarańczowy RAL 2004 i C3: szary RAL 7035). Oba elementy korpusu wykonane są ze wzmacnianego technopolimeru na bazie poliamidu. Unikalny sposób łączenia ze sobą elementów wskaźnika DD51-E pozwala na uzyskanie bardzo wysokiej klasy szczelności – IP65 lub IP67 w zależności od wersji.

To, co czyni wskaźnik DD51-E unikalnym, to możliwości jak i łatwość jego programowania. Odbywa się ono za pomocą kombinacji trzech przycisków, znajdujących się na obudowie wskaźnika i nie wymaga stosowania żadnego zewnętrznego oprogramowania. Możemy tu zarówno ustawiać parametry pracy (przełożenie, dokładność odczytu, jednostki miary i inne), jak i przełączać poszczególne funkcje (odczyt wartości bezpośredniej lub przyrostowej, tzw. zerowanie).

Kluczowym parametrem pracy nowego wskaźnika jest dowolność ustalania wartości przełożenia, czyli odczytu po jednym obrocie wałka. W zależności od pozycji zamocowania, możemy zaprogramować także orientację odczytu wyświetlacza. Dodatkową zaletą wskaźnika DD51-E jest żywotność baterii określana na 5 lat ciągłej pracy. Zaznaczyć przy tym należy, że wymiana baterii pozwala na zachowanie w pamięci ustawionych funkcji i nie wymaga demontowania wskaźnika z wrzeciona. Pozostałe parametry są określone w tabeli.

Nowy, elektroniczny wskaźnik położenia DD51-E to idealne rozwiązanie dla wszystkich aplikacji, do których nie możemy dobrać standardowego przełożenia, jak np. układy liniowe pracujące na pasku zębatym, łańcuchu, lub na innych mechanizmach o niestandardowym przełożeniu. Jest to również świetne rozwiązanie dla maszyn dostarczanych na rynek amerykański lub japoński, gdzie jednostką urzędową są cale.

Ze względu na budowę – piasta nierdzewna – oraz szczelne wykonanie korpusu, DD51-E znajdzie zastosowanie w maszynach przetwórstwa spożywczego, czy przemysłu farmaceutycznego, gdzie bezwzględna czystość i higiena są priorytetem. Możliwość programowania różnych funkcji pomoże w spełnieniu oczekiwań innych aplikacji, np. określenie głębokości wiercenia w wiertarkach zadaniowych.