Rewolucja w pozycjonowaniu – elementy pozycjonujące GN 355.

Nowość ELESA+GANTER

13 LISTOPAD 2014, PIASECZNO
Piaseczno, 12 listopada 2014 r. – Firma Elesa+Ganter, światowy lider w produkcji standardowych elementów maszyn, wprowadziła do oferty kolejne innowacyjne rozwiązanie - elementy pozycjonujące GN 355. Nowy produkt jest przeznaczony do mocowania, regulacji i zablokowania położenia elementu w żądanej pozycji. Jednym z głównych zastosowań może być pozycjonowanie maszyn, ich podzespołów oraz innego wyposażenia.

Element pozycjonujący GN 355 to idealne rozwiązanie do wszelkiego typu maszyn i urządzeń, gdzie istotną kwestią jest uzyskanie odpowiedniego stopnia względnego położenia współpracujących części. Świetnie sprawdzi się w urządzeniach etykietujących i drukujących, gdzie wymagane jest dokładne pozycjonowanie podzespołów. Również urządzenia montażowe, szczególnie dla mniejszych elementów jak np. elementy elektroniki, aparatury medycznej, są idealną aplikacją dla GN 355. Nie można też zapomnieć o maszynach pakujących, gdzie poszczególne człony urządzenia ściśle ze sobą współpracują, a ich wzajemna regulacja odbywa się ostatnim etapie montażu całej linii.

Precyzyjne ustawienie i poziomowanie maszyn lub ich części jest często kluczowym parametrem wymaganym dla ich prawidłowego działania. Jest też ono istotne dla uzyskania optymalnej wydajności i żywotności maszyn. GN 355 jest właśnie odpowiedzią na takie wymagania.

Elementy pozycjonujące GN 355 składają się z kilku podstawowych części. Cylindryczny korpus z gwintem zewnętrznym, wkręcany jest bezpośrednio do elementu regulowanego, a jego podstawa opiera się na podkładce sferycznej. Podkładka zapewnia prawidłowe wzajemne ułożenie pozycjonowanych elementów. Obie części, czyli podkładka sferyczna i korpus, spięte są śrubą DIN 912 z podkładką DIN 433. Śruba ta mocuje cały element pozycjonujący do konstrukcji maszyny, względem której będzie odbywać się pozycjonowanie.

Połączenie dwóch części maszyny przy pomocy elementów pozycjonujących GN 355 daje możliwość precyzyjnej regulacji wzajemnego położenia tych części oraz zablokowania w żądanej pozycji. Do regulacji położenia służy specjalne narzędzie GN 355.1.

Nowy element pozycjonujący dobieramy pod kątem obciążenia, jakie ma przenosić. Ten parametr determinuje nam konkretny rozmiar GN 355.