GN 826 – Bezstopniowa blokada napędu

24 WRZESIEń 2014, PIASECZNO
Piaseczno, 24 wrzesnia 2014 r. – Firma Elesa+Ganter wprowadziła do oferty innowacyjny zacisk przeznaczony do zastosowań w urządzeniach przemysłowych. Bezstopniowa blokada napędu to część ułatwiająca ręczne ustalenie pozycji elementu oraz zabezpieczenie go przed przesunięciem. Nowy produkt jest polecany do zastosowań w których w sposób ręczny ustalamy wrzeciona, śruby lub inne mechanizmy za pomocą pokręteł sterujących, korb i kół ręcznych.

Korpus zacisku GN 826 został wykonany z aluminium anodowanego na czarno, wewnątrz którego znajduje się mechanizm blokady. Najważniejszym elementem mechanizmu jest mosiężny klin, który za pośrednictwem śruby regulacyjnej przesuwa się prostopadle do osi wrzeciona, powodując jego zablokowanie. W przypadku, gdy operacje blokowania wykonywane są regularnie, śruba regulacyjna może być wyposażona w rękojeść zaciskową GN 302-30 (GN 826 typ H).

Sposób montażu GN 826 polega na przykręceniu jego korpusu do bloku (obudowy) mechanizmu, w którym łożyskowane jest wrzeciono lub śruba napędowa, tuż za elementem sterującym (pokrętłem lub kołem ręcznym). Taki sposób instalacji umożliwia pełne operowanie blokadą podczas wykonywania wszelkich regulacji.

Bezstopniowa blokada napędu GN 826 nadaje się idealnie do zabudowy w układach liniowych sterowanych ręcznie, zarówno z napędem śrubowym jak również na pasku zębatym lub łańcuchu. Prosta konstrukcja i łatwość montażu umożliwiają również jej dołączanie do istniejących systemów regulacji.