Zamek z dźwignią ELCK

Nowość Elesa+Ganter

04 CZERWIEC 2014, PIASECZNO
Firma Elesa+Ganter, lider w produkcji standardowych elementów maszyn, rozszerzyła ofertę zamków o model z dźwignią. Nowy produkt nosi oznaczenie ELCK i jest pierwszym ze wszystkich oferowanych zamknięć, w których obrót rygla zamykającego odbywa się przy pomocy dźwigni.

Nowatorskie rozwiązanie wprowadzone przez Elesa+Ganter ułatwia operowanie zamkiem i czyni tę czynność bardziej komfortową. Dodatkowo, w przypadku, gdy zamykane drzwi lub osłona posiadają uszczelnienie wymagające użycia większej siły, dźwignia sprawdza się lepiej niż standardowe rozwiązania. Konstrukcja nowego zamka pozwala też na wyeliminowanie potrzeby użycia dodatkowego uchwytu, którego zazwyczaj używa się do zamykania i otwierania drzwi.

Zamek ELCK standardowo występuje z prostym lub odgiętym ryglem zamykającym w trzech wariantach:

• ELCK-1*-D - z zamkiem o 400 różnych kombinacjach, otwierany w prawo (Rys.2)
  • ELCK-1*-S - z zamkiem o 400 różnych kombinacjach, otwierany w lewo (Rys.2)
  • ELCK-1*-SS - bez zamka, otwierany zarówno w prawo jak i w lewo

*1 - wersja z ryglem prostym; 2 – wersja z ryglem odgiętym

Rys. 2. Schemat otwierania poszczególnych wersji zamka ELCK.

Na specjalne życzenie dostępna jest też wersja ELCK-U z jednym uniwersalnym kluczem do wszystkich zamków oraz ELCK-M, która dostępna jest w 160 różnych kombinacjach kluczy i dostarczana z indywidualnym kluczem dla każdego zamka oraz 2 kluczami głównymi dla całego zamówienia, otwierającymi każdy z nich.