Zawiasy metalowe z serii GN 237 w nowych formatach

Nowość firmy Elesa+Ganter

15 MAJ 2014, PIASECZNO
Piaseczno, 15 maja 2014 r. – Elesa+Ganter, lider w produkcji standardowych elementów maszyn, rozszerzył ofertę zawiasów metalowych GN 237 o nowe wykonania z wydłużonymi ramionami. Dotychczas w tej grupie zawiasów znajdowały się jedynie elementy o powierzchni kwadratowej i wymiarach mieszących się w zakresie 30÷60mm. Dzięki wprowadzeniu nowych wariantów klienci firmy otrzymają wybór zawiasów prostokątnych z symetrycznymi lub asymetrycznymi rozstawami otworów mocujących.

Większy rozstaw otworów mocujących lub ich niesymetryczne rozłożenie mają na celu odsunięcie otworów montażowych od krawędzi drzwi. Stosuje się je, aby uniknąć deformacji lub zniszczenia materiału, w przypadkach, gdy koniecznie jest zamocowanie zawiasu do cienkościennych blach, płyt z tworzyw itp.

Nowe zawiasy GN 237 można montować poprzez otwory pod śruby z łbem stożkowym lub za pomocą zatopionych trzpieni gwintowanych.

Dostępne wykonania materiałowe obejmują wersje:

a) ZD – odlew aluminiowo-cynkowy pokryty żywicą epoksydową w kolorze czarnym (RAL 9005) lub srebrnym (RAL 9006). Sworzeń obrotowy wykonany ze stali nierdzewnej AISI 303, a dla typu C, gwintowane trzpienie ze stali nierdzewnej AISI 316.

b) NI – odlew nierdzewny ze stali AISI CF-8, piaskowany. Sworzeń obrotowy wykonany ze stali nierdzewnej AISI 316Ti.