Zamek zatrzaskowy BMS

Nowość Elesa+Ganter

08 MAJ 2014
Piaseczno, 8 maja 2014 r. – Firma Elesa+Ganter Polska wprowadziła do oferty nowy zamek zatrzaskowy o oznaczeniu BMS przeznaczony m.in. do zastosowania w konstrukcjach opartych na profilach aluminiowych. Nowy produkt to rozwiązanie sprawdzające się wszędzie tam, gdzie potrzebne jest szybkie i łatwe zamykanie i otwieranie drzwi uchylnych. Zamek zatrzaskowy BMS składa się z dwóch części: podstawy, którą montujemy na obudowie maszyny oraz elementu zatrzaskowego, mocowanego na drzwiach uchylnych.

W podstawowej wersji zamku zatrzaskowego BMS otwarcie drzwi następuje poprzez pociągnięcie ich za uchwyt będący osobnym elementem. Pod wpływem działania siły sprężyna poddaje się i zwalnia zamknięcie. Natomiast wersja BMS.L posiada sprężynę ze zintegrowaną dźwignią, którą należy odciągnąć w celu otwarcia drzwi. Dźwignia ta eliminuje konieczność stosowania dodatkowego uchwytu.

Gdy dźwignia zatrzasku BMS.L jest zamknięta, maksymalne obciążenie niszczące wynosi 2500N. Tak wysoką wartość uzyskano dzięki zastosowaniu technopolimeru na bazie poliamidu, wzmocnionego włóknem szklanym.

Poniżej przedstawiamy przykładowe aplikacje z użyciem zamknięcia zatrzaskowego BMS oraz BMS.L.