GN 706.4 – Pierścienie osadcze szybkiego montażu

Nowość firmy ELESA+GANTER

04 KWIECIEń 2014, PIASECZNO
Piaseczno, 3 kwietnia 2014 r. -- Firma Elesa+Ganter wprowadziła do swojej oferty pierścień osadczy przeznaczony do szybkiego montażu. Nowy produkt nosi oznaczenie GN 706.4 i jest wyposażony w dźwignię przestawną. Umożliwia on przenoszenie zdecydowanie wyższych obciążeń niż tradycyjne tego typu rozwiązania. Pierścienie osadcze szybkiego montażu to elementy ułatwiające obsługę maszyn. Skracają czas potrzebny do przezbrajania, wpływają na zwiększenie elastyczności produkcji i zmniejszają jej koszty.

Nowy produkt jest oparty na bazie pierścienia osadczego GN 706.2, gdzie śrubę imbusową zastąpiono dźwignią przestawną GN 300. Zestawienie tych dwóch elementów pozwala operatorowi na szybkie blokowanie pierścienia osadczego na wałku, bez potrzeby użycia dodatkowych narzędzi. Po ustawieniu pierścienia w żądanej pozycji, blokujemy go obracając dźwignię. W przypadku braku miejsca na pełny obrót dźwigni, odciągamy jej ramię i obracamy w dogodną pozycję. Po zablokowaniu pierścienia mamy też możliwość przestawienia ramienia dźwigni w najbardziej dogodną pozycję.

Powyższy pierścień osadczy dostępny jest w szerokim zakresie wielkości oraz trzech rodzajach materiału:

spieku stalowego, oksydowanego na czarno – GN 706.4-ST

aluminium – GN 706.4-AL

stali nierdzewnej AISI 316L – GN 706.4-NI.

Opisywane produkty mogą być stosowane jako zderzaki, jak i wykorzystywane do zabezpieczania na wałkach elementów, których szerokość może się zmieniać w trakcie produkcji. Pierścienie te mogą przenosić o wiele większe obciążenia, w porównaniu do tradycyjnych pierścieni osadczych, dzięki znacznie większej powierzchni zaciskowej, która też zapobiega uszkodzeniom powierzchni wałka.