Zestaw do elektrycznej kontroli cieczy dla wskaźników HCK I HCK-GL

Nowość firmy ELESA+GANTER

28 LUTY 2014, PIASECZNO
Piaseczno, 27 lutego 2014 r. – Firma Elesa+Ganter rozszerzyła gamę produktów zaliczanych do osprzętu hydraulicznego o zestaw do elektrycznej kontroli poziomu cieczy o oznaczeniu SLCK. Nowy produkt jest przeznaczony do stosowania z kolumnowymi wskaźnikami poziomu typu HCK i HCK-GL, umożliwiając sygnalizację osiągnięcia ustawionego poziomu lub poziomów cieczy.

Zestaw SLCK można z powodzeniem stosować wszędzie tam, gdzie:

Konieczne jest zastosowanie kilku punktów kontroli poziomu cieczy, np: zbiorniki na paliwo, w których potrzebujemy informacji o poziomie minimalnym (tak zwana rezerwa) oraz o poziomie maksymalnym (np. przy automatycznym napełnianiu zbiornika).

Aplikacja wymaga informacji elektrycznej o aktualnym, zgrubnym poziomie cieczy w zbiorniku. Do zrealizowania w oparciu o kilka czujników SLCK.

Chcemy mieć możliwość regulacji punktu zadziałania czujnika bez ingerencji w zbiornik.

Zestaw SLCK składa się z trzech głównych elementów: czujnika zbliżeniowego zabudowanego w uchwycie do wskaźnika, pływaka z wbudowanym elementem magnetycznym oraz tulei dystansowych.

Zasada działania polega na zamknięciu (wersja NO), bądź otwarciu (wersja NC) styku w czujniku zbliżeniowym poprzez pływak z elementem magnetycznym. Pływak porusza się w pionie, wewnątrz wskaźnika kolumnowego, adekwatnie do poziomu cieczy w zbiorniku. Miejsce zadziałania czujnika określa użytkownik poprzez przesunięcie uchwytu czujnika wzdłuż osi wskaźnika kolumnowego i jego zablokowanie za pomocą wkrętu dociskowego.

Wskaźniki HCK i HCK-GL należą do nowej rodziny wskaźników kolumnowych poziomu cieczy i do tej pory nie posiadały standardowych wykonań z czujnikiem. Dzięki SLCK, każdy z powyższych wskaźników (nawet aktualnie zamontowany w urządzeniu), można doposażyć w zestaw do elektrycznej kontroli poziomu cieczy. Montaż SLCK nie wpływa na cechy użytkowe samego wskaźnika. Odczyt wizualny odbywa się tak, jak dotychczas.

Zestaw SLCK w wykonaniu standardowym dostępny jest z jednym, bądź dwoma czujnikami, które występują w dowolnej kombinacji styków elektrycznych NO i NC.

Do podstawowych zalet SLCK należy zaliczyć:

możliwość zdefiniowania położenia czujnika (lewa bądź prawa strona) oraz punktu jego zadziałania (wzdłuż osi wskaźnika);

możliwość zmiany położenia punktu zadziałania czujnika nawet w trakcie eksploatacji;

możliwość montażu jednego, dwóch lub większej liczby czujników (pod warunkiem spełnienia wymagań dotyczących poprawnej pracy czujników opisanych w karcie katalogowej);

w przypadku uszkodzenia samego czujnika, brak konieczności zakupu wskaźnika kolumnowego, ponieważ produkty te funkcjonują osobno;

możliwość kontroli elektrycznej poziomu cieczy również w wysokich zbiornikach. Wskaźniki HCK i HCK-GL w wykonaniu standardowym dostępne są z rozstawem króćców przyłączeniowych do 508 mm, a w wykonaniach specjalnych nawet do 1500 mm;

klasa ochrony IP 65 zgodnie z IEC 529;

zakres temperatur pracy od - 30°C do +80°C.

Dodatkowo połączenie zestawu SLCK ze wskaźnikiem HCK-GL w wykonaniu nierdzewnym zapewnia elektryczną kontrolę poziomu dla wymagających cieczy takich, jak np. roztwory glikolu.