Trzpienie do łatwego montażu – GN 413

Nowość Elesa+Ganter

15 STYCZEń 2014, PIASECZNO
Piaseczno, 15 stycznia 2014 r. -- Firma ELESA+GANTER, lider w konstruowaniu i produkcji standardowych elementów maszyn, wzbogaciła gamę trzpieni o model ułatwiający montaż. Nowy produkt jest dostępny w dwóch wariantach – stalowym (GN 413) i nierdzewnym (GN 413-NI). Do wkręcenia trzpienia nie potrzeba narzędzi, a łatwość montażu sprawia, że nadaje się on do zastosowania wszędzie tam, gdzie ilość dostępnego miejsca jest ograniczona. Korpus trzpienia może być całkowicie wkręcony w otwór gwintowany, a pierścien odciągowy można złożyć.

Zasadniczą cechą wyróżniającą modele GN 413 jest konstrukcja korpusu, który jest gwintowany na całej swojej długości. Może on być wykonany ze stali oksydowanej na czarno lub ze stali nierdzewnej AISI 303 w przypadku modelu GN 413-NI. Pozostałe elementy, takie jak trzpień, sprężyna i pierścień odciągowy, w obu przypadkach wykonane są ze stali nierdzewnej.

Unikalna konstrukcja korpusu wpływa również na montaż samego trzpienia, ponieważ nie wymaga użycia dodatkowego narzędzia. Trzpień GN 413 wkręcamy w otwór gwintowany za pomocą pierścienia odciągowego, który jest blokowany w rowku wykonanym w korpusie. Jeżeli istnieje taka konieczność połączenie możemy zabezpieczyć nakrętką kontrującą ISO 8675. Wersja z przeciwnakrętką oznaczane są indeksem AK i CK.

Trzpień GN 413 i GN 413-NI mogą być standardowo wykonane w dwóch wersjach:

bez blokady pozycji odwiedzionej- wersje A i AK,

z blokadą w pozycji odwiedzionej- wersja C i CK.