Korki i zawory odpowietrzające z mosiądzu

Nowość firmy ELESA+GANTER

11 GRUDZIEń 2013, PIASECZNO
Piaseczno, 11 grudnia 2013 r. – Firma Elesa+Ganter rozszerzyła ofertę elementów zaliczanych do osprzętu hydraulicznego o korki i zawory odpowietrzające wykonane z mosiądzu. Nowe produkty noszą oznaczenia: GN 881, GN 882, GN 883 i są przeznaczone do zastosowania w zbiornikach hydrauliki siłowej, silnikach spalinowych, skrzyniach biegów, itp. Idealnie nadają się do użycia w maszynach i urządzeniach budowlanych, rolniczych, górniczych, pracujących w przemyśle drzewnym lub na farmach wiatrowych.

Zawór odpowietrzający GN 881 otwiera się przy nadciśnieniu rzędu 200 mbar ±20%. Płyta zaworu wykonana jest z mosiądzu powleczonego gumą, pełniącą funkcję uszczelnienia i dociskana jest za pomocą sprężyny wykonanej ze stali nierdzewnej.

Zawór odpowietrzający GN 883 dostępny jest on w wykonaniu A (niskim) i B (wysokim). Szczelność zaworu zapewnia precyzyjna kulka i sprężyna, wykonana ze stali nierdzewnej, a otwarcie zaworu następuje przy odpowiednich ciśnieniach podanych w karcie katalogowej. Produkt ten charakteryzuje się mniej złożoną konstrukcją i ze względu na wykonanie „niskie” może być stosowany w aplikacjach o ograniczonej przestrzeni. Dedykowany jest on głównie do montażu w pozycji pionowej.

Korek odpowietrzający GN 882 nie posiada zaworu, lecz pełni funkcję oddechowo-filtracyjną. Jest stosowany w układach, gdzie występuje częsta wymiana powietrza pomiędzy zbiornikiem, a otoczeniem. Stopień filtracji powietrza zgodnie z normą PN-EN 779 mieści się w kategorii G2-G3.

Przedstawione korki i zawory są uzupełnieniem szerokiej gamy elementów układów hydraulicznych oferowanych przez firmę ELESA+GANTER i bardzo często stosowane są wspólnie w jednej aplikacji.

Pełna grupa „Osprzętu hydraulicznego” zawiera m.in.: inne wykonania korków i zaworów odpowietrzających, zawory spustowe, korki wlewu, spustu, wskaźniki poziomu cieczy.