Stożkowa tuleja pozycjonująca GN 412.3

23 PAźDZIERNIK 2013, PIASECZNO
Piaseczno, 23 października 2013 r. – Firma Elesa+Ganter® rozszerzyła ofertę elementów ustalających o tuleję pozycjonującą GN 412.3. Nowy produkt ma kształt stożka i jest zaprojektowany do współpracy z trzpieniami ustalającymi. Jest to kolejna w ofercie Elesa+Ganter część umożliwiająca pozycjonowanie elementów maszyn i urządzeń na otworze.

Stożkowa tuleja pozycjonującą jest zaprojektowana z myślą o aplikacjach, w których zatrzaśnięcie trzpienia odbywa się samoczynnie, np. podczas opuszczania pokrywy lub najazdu dwóch modułów urządzenia na siebie. W takich przypadkach tuleja pełni rolę elementu, który prowadzi ruchomą szpilkę trzpienia, a następnie pozycjonuje ją w otworze.

Tuleja serii GN 412.3, dzięki stożkowemu kształtowi główki, pozwala na łatwe zatrzaśnięcie trzpienia ustalającego, a hartowana stal, z której jest wykonana, zapewnia długotrwałą eksploatację bez obawy o „rozbicie” otworu pozycjonującego. Zakres wymiarowy otworu pozycjonującego tulei dedykowany jest do współpracy z trzpieniami ustalającymi o średnicach 5, 6, 8 i 10 mm. Prezentowana tuleja może być mocowana bezpośrednio za pomocą gwintu zewnętrznego lub za pośrednictwem oprawek GN 412.1 i GN 612.1, które umożliwiają również montaż w innych płaszczyznach.