Nowe standardowe twardości gumy dla wibroizolatorów

Nowość Elesa+Ganter

09 PAźDZIERNIK 2013, PIASECZNO
Piaseczno, 31 lipca 2013 r. – Wychodząc naprzeciw potrzebom klientów firma Elesa+Ganter zwiększyła zakres dostępnych wykonań wibroizolatorów DVA. Rozszerzenie to obejmuje dodanie dwóch standardów twardości gumy dla istniejących już wielkości elementów antywibracyjnych.

Elementy antywibracyjne DVA oferowane były dotychczas w jednej standardowej twardości gumy (55 ±5 Shore A), w wyniku czego poszukiwaną sztywność posiadał element o określonych gabarytach (wysokości i średnicy części gumowej). Stanowiło to często utrudnienie, gdyż wibroizolator o wymaganych parametrach tłumienia nie zawsze pasował gabarytami do danej aplikacji. Rozwiązaniem było wykonanie na specjalne zamówienie wibroizolatora o innej charakterystyce.

W nowej ofercie wibroizolatorów Elesa+Ganter każdy tłumik drgań DVA w wykonaniu ze stali ocynkowanej jest dostępny w następujących twardościach gumy naturalnej NR:

• 40 ±5 Shore A
  • 55 ±5 Shore A
  • 70 ±5 Shore A

Nowe wykonania rozszerzyły też zakres częstotliwości drgań możliwych do wytłumienia dzięki elementom DVA.

Elementy antywibracyjne serii DVA (Rys.1) stanowią najprostsze, a zarazem bardzo efektywne rozwiązanie w dziedzinie izolacji drgań. Z powodzeniem używa się ich do tłumienia wibracji czy hałasu, stosując jako element pośredniczący w mocowaniu podzespołów urządzeń takich, jak: silniki, wentylatory, pompy itp.

Aby skutecznie wytłumić drgania należy przede wszystkim dobrać wibroizolatory odpowiednie do parametrów pracy w danym zastosowaniu. Główną własnością elementu antywibracyjnego, braną w tym przypadku pod uwagę, jest jego elastyczność. Jest ona wypadkową gabarytów i twardości gumy tłumiącej drgania.