Zamek GN 116.1

Nowość ELESA+GANTER

14 LUTY 2013, PIASECZNO
Piaseczno, 14 lutego 2013 r. – Firma Elesa+Ganter wprowadziła do swojej oferty nowy zamek z funkcją domykania o oznaczeniu GN 116.1. Nowy produkt jest dostępny w pięciu rozmiarach. W porównaniu do swojego poprzednika, modelu GN 116, został wyposażony w najnowsze pokrętło radełkowe GN 7336, które opcjonalnie można zastąpić elementem zamykanym na klucz. Konstrukcja nowego zamka umożliwia bardzo mocne dociśnięcie drzwi do ich ramy.

Tak jak w poprzedniej wersji zamka, przekręcając pokrętło zgodnie z ruchem wskazówek zegara o 90 stopni, rygiel zachodzi za ramę drzwiczek powodując ich zamknięcie. Kontynuując obrót rygiel zaczyna przesuwać się osiowo w kierunku pokrętła, dociskając drzwi do ramy. W przypadku pokrętła GN 116.1 skok ten może wynosić aż do 12mm.

Kolejną zasadniczą sprawą jest wartość siły domykania jaką możemy uzyskać. Dla momentu dokręcania pokrętła na poziomie 2Nm rygiel może generować siłę dociskową ok. 300N. Dzięki temu produkt ten możemy stosować z powodzeniem do domykania wszelkich drzwiczek czy osłon, gdzie użyto nawet bardzo sztywnych uszczelnień.

Zamek GN 116.1 możemy zamówić w jednej z 5 wielkości od A1 do A5 (Rys. 2), które umożliwiają nam pokrycie szerokiego zakresu szerokości ramy drzwi.

Jeśli chcemy ograniczyć dostęp niepowołanych osób możemy zastosować zamiast pokrętła jeden z dostępnych zamków na klucz.