Jak zablokować obrót wałka?

Maszyny i urządzenia posiadające manualne układy regulacji często wymagają blokowania zadanych ustawień. Ma to zapobiegać przestawieniu ustalonej pozycji na skutek wibracji, momentów sił oddziaływujących na dany wałek, nieumyślnych działań lub nieuwagi operatora.

Taką funkcję można realizować na różne sposoby. Poniżej przedstawiono wybrane rozwiązania, umożliwiające dokonanie szybkiego blokowania wałków, bez zbędnego wysiłku i pracochłonnych czynności instalacyjnych.

266942 bezstopniowa blokada napedu gn826 b2cfb1 original 1512557853

Rys. 1. Blokada napędu GN 826

Blokada napędu GN 826 jest aluminiowym pierścieniem, wyposażonym w mosiężny klin, połączony ze śrubą blokującą (rys. 1). Nacisk klina ustawia się za pośrednictwem śruby, która przesuwa się prostopadle do osi wrzeciona. Wykonanie podstawowe (Typ S) zostało wyposażone w śrubę z gniazdem pod klucz sześciokątny. Natomiast przy częstych operacjach zaciskania jest rekomendowany Typ H, w którym śruba blokująca została zakończona dźwignią nastawną serii GN 302.

266945 budowa blokady napedu 9bfff8 original 1512557853

Rys. 2 Budowa blokady napędu GN 826 oraz przykład montażu

266946 zaciski styczne gn928 d36ff2 original 1512557853

Rys. 3. Zacisk styczny GN 928

Zaciski styczne GN 928 (rys. 3) wykonane ze stali oksydowanej na czarno są przeznaczone do szybkiego mocowania elementów o okrągłym kształcie (wałki, rury, pręty). Instaluje się je w otworze wykonanym prostopadle do osi i częściowo przenikającym otwór, w którym umieszcza się element zaciskany (Rys. 4). Dokręcanie śruby zaciskowej powoduje zsuwanie się tulejek zacisku stycznego, które w efekcie zaciskają się na wałku. Charakterystyczna budowa umożliwia pracę w bardzo dużym zakresie średnic: od Æ6 do Æ125 mm.

266943 mocowanie przy pomocy zaciskow 9e7ac7 original 1512557853

Rys. 4. Mocowanie okrągłych przedmiotów w przyrządzie za pomocą GN 928

Otwór gwintowany, umieszczony wewnątrz sześciokątnego gniazda śruby zaciskowej umożliwia mocowanie dodatkowego osprzętu, ułatwiającego ustawienie zacisku we właściwej pozycji podczas montażu.

Płyty montażowe GN 953.6, GN 954.6, BSA52-E

266944 plyty montazowe pod wskazniki polozenia 373df1 large 1512557853

Rys. 5. Płyty montażowe pod wskaźniki położenia DD

Do blokowania wałka można również wykorzystać płyty montażowe (Rys. 5), stosowane zazwyczaj w ręcznych układach regulacji, wyposażonych w cyfrowe wskaźniki położenia serii DD. Odpowiadają one swoim kształtem, budową i wymiarami poszczególnym wskaźnikom położenia. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby były stosowane osobno.

Dzięki charakterystycznym nacięciom, wykonany ze stopu cynku korpus płyty montażowej odkształca się plastycznie podczas dokręcania umieszczonej w boku rękojeści nastawnej, zaciskając się całym obwodem na wałku. Płyty montażowe umożliwiają dokonanie szybkiego, łatwego i trwałego blokowania wrzeciona w danej pozycji. Mogą być zamocowane z dźwignią po lewej lub po prawej stronie.

Strony katalogowe prezentowanych produktów: