Nakrętki i śruby motylkowe CTD z ograniczonym momentem dokręcania

Elesa+Ganter rozszerzyła ofertę elementów z ograniczonym momentem dokręcania o nakrętki i śruby motylkowe o oznaczeniu CTD. Produkty tego typu chronią mocowane części urządzeń przed uszkodzeniem na skutek zbyt dużej siły dokręcania. Pierwsze pokrętła z ograniczonym momentem dokręcania (oznaczenie GN 3663)  zostały wprowadzone do oferty Elesa+Ganter w 2016 roku.

265240 pokretla zaciskowe ctd b22f62 original 1511341144

Rys.1. Nakrętka i śruba motylkowa CTD z ograniczonym momentem siły dokręcania.

Nowe produkty są wykonane z technopolimeru na bazie poliamidu, a mechanizm ograniczający moment obrotowy wraz z elementem gwintowanym wyprodukowano ze stali niklowanej. W ofercie jest dostępna wersja z trzpieniem gwintowanym lub tuleją gwintowaną w rozmiarze M5 i M6.

Nowe nakrętki i śruby motylkowe CTD działają podobnie do klucza dynamometrycznego, gdzie następuje wysprzęglenie mechanizmu powyżej zadanej wcześniej wartości momentu dokręcania – słychać wtedy charakterystyczny dźwięk „kliknięcia”. Podczas odkręcania nie ma ograniczenia momentu obrotowego. Aktualnie w ofercie są dostępne śruby i nakrętki motylkowe dla dwóch wartości momentu siły dokręcenia: 2 Nm oraz 3 Nm.

Do typowych zastosowań (rys.2) CTD należy zaliczyć:

– mocowanie elementów w różnego rodzaju oprzyrządowaniu,

– newralgiczne miejsca w urządzeniach, gdzie zbyt mocne dokręcenie może spowodować uszkodzenie podzespołów.

265241 przyklady zastosowania nakretek motylkowych ctd eaf013 original 1511341377

Rys.2. Przykłady zastosowania nakrętek i śrub motylkowych CTD z ograniczonym momentem siły dokręcania.

Nakrętki i śruby CTD wyróżniają się między innymi:

• wykonaniami zarówno z gwintem wewnętrznym, jak i zewnętrznym (szpilka gwintowana),
  • wersją w kolorze czarnym, jak również w kolorze pomarańczowym, który może w łatwy sposób odróżnić element dociskowy od pozostałych,
  • optymalną wartością momentu dokręcania (2 Nm lub 3 Nm), wysoką estetyką wykonania.

Linki do stron katalogowych ze szczegółowymi danymi technicznymi znajdują się poniżej:

• GN 3663 – pokrętła z ograniczonym momentem siły dokręcania

Obejrzyj video: