Wskaźniki kolumnowe poziomu cieczy z czujnikiem

Seria: HCV-E

23 PAźDZIERNIK 2017, PIASECZNO
Elesa+Ganter rozszerzyła ofertę elementów układów hydraulicznych o wskaźnik kolumnowy poziomu cieczy z czujnikiem. Nowy produkt nosi oznaczenie HCV-E i został zaprojektowany w taki sposób, by umożliwić konstruktorom urządzeń zachowanie najmniejszej możliwej wysokości zabudowy. Dzięki temu nowy wskaźnik można zamontować znacznie niżej, niż inne tego typu elementy. Istotną kwestią jest również fakt, że wskaźnik HCV-E jest jednocześnie najbardziej ekonomicznym rozwiązaniem spośród dostępnych na rynku wskaźników poziomu cieczy z czujnikiem poziomu minimalnego. W porównaniu do najpopularniejszych rozwiązań, oszczędność może sięgać nawet do 20%.

„Produkty z grupy elementów układów hydraulicznych spotykają się z coraz większymi wymaganiami ze strony klientów. Bardzo często elementy te muszą zachować pełną funkcjonalność w najbardziej ekstremalnych warunkach pracy takich jak: wysokie lub niskie temperatury, środowisko korozyjne lub wysokie ciśnienie pracy. Wskaźniki kolumnowe z czujnikiem minimalnego poziomu cieczy HCV-E spełniają wszystkie wyżej wymienione kryteria” -powiedział Filip Granowski, Dyrektor Zarządzający Elesa+Ganter Polska.

Konstrukcja HCV-E jest oparta na standardowym kolumnowym wskaźniku poziomu, umożliwiającym wzrokową kontrolę cieczy. Wskaźnik, HCV-E może być stosowany przy ciśnieniu do 18 bar i zakresie temperatur pracy od -30°C do +90°C.

Nowy produkt jest dostępny w trzech różnych opcjach obwodu elektrycznego czujnika: NO – normalnie otwarty, NC – normalnie zamknięty oraz SW – przełączający. Ten ostatni jest nowością i w przypadku osiągnięcia minimalnego poziomu cieczy, poza rozłączeniem obwodu bezpieczeństwa, może jednocześnie załączyć inny obwód informacyjny, np. kontrolkę niskiego stanu cieczy.