Zawiasy sprężynowe

Z automatycznym powrotem – seria CFMR

13 WRZESIEń 2017, PIASECZNO
W odpowiedzi na potrzeby zgłaszane przez klientów firma Elesa+Ganter rozszerzyła ofertę elementów do zabudowy maszyn i urządzeń o innowacyjne zawiasy sprężynowe. Dzięki nowatorskiej konstrukcji i wykorzystaniu nierdzewnej sprężyny zawiasy CFMR powracają samoczynnie do pozycji wyjściowej. Nowy produkt jest dostępny w trzech wariantach – NO, NC i NS. Pierwszy z nich pozwala na zastąpienie sprężyn gazowych w aplikacjach wymagających samoczynnego uchylania np. pokrywy.

Obejrzyj kartę katalogową opisywanego produktu:

Korpus zawiasów jest wykonany z bardzo wytrzymałego tworzywa: wzmocnionego włóknami szklanymi SUPER-technopolimeru na bazie poliamidu. Aluminiowy sworzeń ukryto za zaślepkami z technopolimeru na bazie acetalu. Kompozycja materiałów najwyższej jakości gwarantuje wysoką wytrzymałość na obciążenia oraz zapewnia powtarzalność pracy.

Moment siły powrotu zmienia się płynnie wraz z kątem rozwarcia zawiasu. Zawiasy sprężynowe CFMR występują w trzech wariantach: NO (normalnie otwarte) , NC (normalnie zamknięte) oraz NS (bez sprężyny). Sprężyna jest dostępna w dwóch wersjach o różnej sztywności, odpowiadającej innym wartościom momentów siły. Maksymalny moment siły powrotu do pozycji wyjściowej może wynosić 0,7 Nm lub 0,35 Nm. Testy wytrzymałościowe zawiasów CFMR wykazały brak zmian wartości momentów siły nawet przy 100 000 cykli pracy.

Wersja NO może być stosowana w miejscach, w których osłona po zwolnieniu odpowiedniej blokady, powinna być samoczynnie uchylana. Pozwala to wyeliminować stosowanie sprężyn gazowych, ułatwiając operatorowi pokonanie ciężaru pokrywy i utrzymanie jej w pozycji otwartej. Zawiasy sprężynowe w wersji NC mogą być stosowane w aplikacjach, w których – na przykład ze względów bezpieczeństwa – osłona powinna być domknięta. Wersja NS jest zawiasem o tej samej geometrii (rozstaw otworów montażowych, odległość płaszczyzny montażowej od osi obrotu), co pozostałe zawiasy z serii CFMR, dzięki temu może być stosowany jako zawias uzupełniający w zabudowie z innymi zawiasami z tej serii.