Trzpienie montażowe z blokadą magnetyczną – seria GN 124.1

16 SIERPIEń 2017
Firma Elesa+Ganter, światowy lider w produkcji standardowych elementów maszyn wprowadziła do oferty trzpieni, nowy model z blokadą magnetyczną o oznaczeniu GN 124.1. Trzpienie te są polecane do aplikacji, w których istnieje konieczność szybkiego montażu lub demontażu. W konstrukcji trzpienia wykorzystano magnes neodymowy wbudowany w obudowę główki.

Konstrukcja mechaniczna trzpienia montażowego GN 124.1 jest znacznie uproszczona w porównaniu do innych elementów tego typu, ponieważ nie przewidziano w niej przycisku oraz całego mechanizmu kulkowego lub płetwowego. Trzpień jest wykonany z pełnego pręta nierdzewnego AISI 303, osadzonego w nowej konstrukcji gałki tworzywowej wyprodukowanej z poliamidu (PA). Wewnątrz gałki osadzono mocny magnes neodymowy, który po zamocowaniu w gnieździe mocującym, dzięki działaniu pola magnetycznego zabezpiecza trzpień przed wysunięciem.

Montaż trzpienia GN 124.1 polega tylko i wyłącznie na wsunięciu go w otwory dwóch łączonych ze sobą elementów. Poprawność zamocowania oznajmi nam charakterystyczny dźwięk magnesu łączącego się z krawędzią otworu w gnieździe mocującym. Demontaż polega na pokonaniu siły magnetycznej i wysunięciu trzpienia.

Funkcjonalnie trzpień GN 124.1 przenosi znacznie większe obciążenia osiowe w porównaniu do trzpieni montażowych z mechanizmem kulkowym. Ponadto w przypadku zastosowania trzpienia nie występuje na nim luz osiowy, gdyż przylega on powierzchnią magnesu do elementu, w którym jest zamontowany. Główka trzpienia wykonana z technopolimeru jest wyposażona na swoim obwodzie w otwory umożliwiające zamocowanie linki zabezpieczającej GN 111.2.

Oprócz standardowego zakresu rozmiarów dostępnych w katalogu, istnieje możliwość wykonania trzpienia GN 124.1 na specjalne zamówienie. Dla odpowiednich ilości Elesa+Ganter chętnie wykona specjalną długość trzpienia lub średnicę.