Nakrętki rowkowe z blokadą gwintu

Seria GN 1804.2

19 LIPIEC 2017, PIASECZNO
Najnowszy element wprowawadzony do oferty przez firmę Elesa+Ganter to nakrętki rowkowe z blokadą gwintu noszące oznaczenie GN 1804.2. Cechą charakterystyczną nakrętek jest innowacyjny system zabezpieczający przed poluzowaniem się. Dzięki takiemu rozwiązaniu nowe nakrętki z blokadą gwintu pozwalają na zabezpieczenie osiowe np. kół zębatych na wałku.

„Konstrukcja nowych elementów GN 1804.2 została oparta na bazie standardowych nakrętek rowkowych DIN 1804. Naszym celem było stworzenie rozwiązania, które gwarantuje możliwość wielokrotnego blokowania, dużą precyzję oraz niezawodność. Nowy produkt polecamy szczególnie do zabezpieczania osiowego łożysk i innych elementów na wale.” – powiedział Filip Granowski, Dyrektor Zarządzający Elesa+Ganter Polska.

Dzięki nowatorskiemu systemowi zaciskowemu, stanowiącemu zabezpieczenie przed niezamierzonym poluzowaniem, nakrętkę można blokować na gwincie w dowolnym miejscu, dokręcając śrubę dociskową d4. Śruba nie dociska gwintu bezpośrednio, ale przez specjalne podcięcie i może być zaciskana wielokrotnie, bez obaw o uszkodzenie gwintu. GN 1804.2 posiadają również odsadzoną o 0,5 mm średnicę d3 używaną jako powierzchnia oporowa. Dokręcanie nakrętki odbywa się przy pomocy klucza hakowego (C) DIN 1810.

Link do strony katalogowej znajduje się poniżej:

Cytaty
"Konstrukcja nowych elementów GN 1804.2 została oparta na bazie standardowych nakrętek rowkowych DIN 1804. Naszym celem było stworzenie rozwiązania, które gwarantuje możliwość wielokrotnego blokowania, dużą precyzję oraz niezawodność. Nowy produkt polecamy szczególnie do zabezpieczania osiowego łożysk i innych elementów na wale." Filip Granowski, Dyrektor Zarządzający Elesa+Ganter Polska