Przeguby kulowe obrotowe

Seria GN 748

07 CZERWIEC 2017, PIASECZNO
Firma Elesa+Ganter, światowy lider w produkcji standardowych elementów maszyn, wprowadziła do oferty nową serię przegubów kulowych o oznaczeniu GN 748, które rozszerzają dotychczasowe możliwości stosowania tego typu połączeń. Nowe przeguby mają zwiększony zakres maksymalnego kąta odchylenia dla przenoszonych obciążeń. Konstruktorzy zadbali także o zwiększenie siły blokady. Przeguby GN 748 są szczególnie polecane do mocowania elementów wymagających zachowania stabilności połączenia i częstej regulacji podczas eksploatacji. Ze względu na swoje cechy konstrukcyjne przeguby serii GN 784 znajdą zastosowanie np. w kamerach, systemach oświetleniowych, monitorach, skanerach oraz w dyszach pneumatycznych.

Nowe przeguby zapewniają zakres obrotu rzędu 360° i do 90° odchylenia względem osi pionowej. Blokowanie odbywa się poprzez dociśnięcie podstawy (dźwignią nastawną/wkrętem) poprzez otwór nagwintowany w korpusie przegubu. Podstawa przegubu dociska swoim gniazdem kulę na większej powierzchni, zapewniając duży moment siły przytrzymania przegubu. Po zablokowaniu, przegubu nie da się go ani odchylić, ani obrócić. W aplikacjach wymagających częstego blokowania i/lub zwiększenia jego siły, zalecane jest stosowanie elementu blokującego w postaci dźwigni nastawnej.

W przypadku zastosowań wymagających przegubowego mocowania współpracujących elementów, zazwyczaj są stosowane obrotowe przeguby kulowe osiowe serii GN 782, które stanowią idealne rozwiązanie dla lekkich i kompaktowych zastosowań. Unieruchomienie odbywa się tu poprzez ręczne skręcenie zewnętrznych tulei (nakrętki zaciskowej), którą w razie potrzeby uzyskania większej siły blokady, można dokręcić również za pomocą klucza płaskiego (chwyt pod klucz A/F1).

Budowa obrotowych przegubów kulowych GN 784 jest relatywnie prosta. Wymaga jednak dość dużej precyzji wykonania dla zachowania płynności pracy przegubu. Do głównych elementów składowych takiego przegubu należą:

• korpus,
  • kula z trzpieniem lub tuleją gwintowaną,
  • podstawa z gniazdem przegubu,
  • element blokujący przegub (dźwignia nastawna lub wkręt dociskowy).

Montaż przegubu GN 784 można wykonać od dołu poprzez otwór gwintowany umieszczony centralnie w podstawie lub poprzez kołnierz montażowy GN 784.1, który posiada trzy otwory przelotowe wykorzystywane do montażu od góry. Kołnierz zamawia się osobno.

Linki do stron katalogowych ze szczegółowymi danymi technicznymi znajdują się poniżej: