Nowe elementy antywibracyjne

seria DVB. i DVC.

17 LUTY 2017, PIASECZNO
Firma Elesa+Ganter, światowy lider w produkcji standardowych elementów maszyn, wprowadziła do oferty wibroizolatorów nowe modele o oznaczeniach DVB. i DVC. W odróżnieniu od znanych już wibroizolatorów DVA. nowe produkty charakteryzują się innymi kształtami oraz zakresem zastosowania. Rozszerzenie oferty wynika z dużej popularności oferowanych przez Elesa+Ganter wibroizolatorów i zainteresowania klientów nowymi możliwościami ochrony maszyn i urządzeń przed wibracjami.

Wibracje są najczęściej efektem ubocznym wynikającym z pracy napędów, wirowania niewyważonych mas itp. Mogą powodować hałas, uszkodzenia posadzki, zmniejszenie trwałości urządzenia oraz przyczynić się do zakłóceń w prawidłowym przebiegu procesu działania maszyny. Mają też wpływ na ludzkie zdrowie.

Elementy antywibracyjne służą zarówno do wytłumienia drgań o ustalonej częstotliwości generowanych przez maszyny i urządzenia, jak i do odizolowania od wibracji pochodzących z zewnątrz, a przenoszonych np. przez posadzkę na urządzenie. Znając częstotliwość drgań, ilość miejsc posadowienia oraz masę izolowanego elementu możemy dość precyzyjnie dobrać element antywibracyjny o określonym stopniu tłumienia.

Nowe elementy antywibracyjne z serii DVB. i DVC. wyróżnia nieskomplikowana budowa i prosty montaż. Materiałem tłumiącym jest guma naturalna, która charakteryzuje się wysokim tłumieniem wewnętrznym, sprężystością i zdolnością pochłaniania energii drgań. Zakres temperatury pracy wynosi od -40°C do +80°C. Wszystkie wibroizolatory są dostarczane z gwintowanymi trzpieniami lub wtopkami, zarówno ze stali ocynkowanej, jak i nierdzewnej. Ponadto, wersje ze stali ocynkowanej występują standardowo w trzech twardościach gumy: 40, 55 i 70 w skali Shore’a A.

Elementy antywibracyjne DVB. o kształcie ściętego stożka są przystosowane do jednostronnego montażu. Świetnie sprawdzają się w roli odbojników, zderzaków tłumiących uderzenia lub mechanicznych ograniczników ruchu. Można ich również używać jako prostych elementów posadowienia.

Wibroizolatory serii DVC. charakteryzują się kształtem przypominającym klepsydrę. Mogą być używane zamiennie z elementami antywibracyjnymi DVA.1, DVA.2 i DVA.3, jednak ich specyficzny kształt czyni je bardziej elastycznymi w kierunku promieniowym. W przypadku działania siły ścinającej, część tejże siły jest tłumiona poprzez odkształcenie plastyczne korpusu gumowego. To pomaga uniknąć przeciążeń na powierzchni połączenia wtopki metalowej z gumowym korpusem.

Strony katalogowe prezentowanych produktów: