Zapięcia z blokadą otwarcia

seria GN 851.3 oraz GN 852.3

24 STYCZEń 2017, PIASECZNO
Elesa+Ganter, światowy lider w produkcji standardowych elementów maszyn, wprowadził do oferty zapięcia z blokadą otwarcia rekomendowane do zastosowań w maszynach i urządzeniach narażonych na wibracje oraz wszędzie tam, gdzie istnieje konieczność wyeliminowania przypadkowego otwarcia. Nowe produkty noszą oznaczenie GN 851.3 i GN 852.3 i są wyposażone w automatyczny mechanizm blokujący podczas zamykania. Do otwarcia zapięć konieczne jest świadome zwolnienie blokady.

Seria o oznaczeniu GN 851.3 to odmiana popularnych zapięć GN 851. Natomiast GN 852.3 to modyfikacja zapięć typu ciężkiego GN 852. Innowacją wprowadzoną w oferowanych produktach jest system zabezpieczający przed otwarciem na skutek nieumyślnego działania lub silnych drgań.

Aby otworzyć zapięcie z serii GN 852.3 należy zwolnić zaczep bezpieczeństwa, naciskając przycisk mechanizmu znajdujący się pod jego ramieniem zaciskowym. W przypadku zapięcia GN 851.3 blokadę zwalniamy wciskając przycisk znajdujący się w górnej części ramienia. Konstrukcja mechanizmu umożliwia wygodną obsługę zapięć jedną ręką.

Oba zapięcia są dostępne w wykonaniu T6 (z pętlą zaciskową) oraz T (bez pętli zaciskowej). Ponadto seria GN 852.3 jest dostępna w dwóch dodatkowych wariantach, które są rekomendowane do montażu poprzez spawanie – T6S (z pętlą zaciskową) oraz TS (bez pętli zaciskowej).

Wykonania bez pętli zaciskowej umożliwiają zestawienie zapięcia z inną, niestandardową lub jedną z dostępnych standardowo pętli o innych długościach. Pętle są dostępne pod oznaczeniem GN 951.1.

Elementy konstrukcyjne zapięć serii GN 851.3 są wykonane ze stali hartowanej C10 ocynkowanej, pasywowanej na niebiesko oraz stali St 37 (zaczep), natomiast zapięcia GN 852.3 wykonano z kutej stali C22 powleczonej żywicą epoksydową, kolor czarny (Typ T6 / T) oraz czernione (Typ T6S / TS). Pętla i sworzeń są wykonane ze stali St 37 ocynkowanej – pasywacja niebieska. Oba modele zapięć są dodatkowo dostępne w wykonaniu ze stali nierdzewnej A4 (AISI 316L) dla GN 851.3 oraz NI (AISI 304) dla GN 852.3.

Zapięcia z blokadą otwarcia, ze względu na zastosowane materiały oraz konstrukcję to idealne rozwiązanie dla aplikacji, w których jest wymagana duża siła przytrzymania. W przypadku serii GN 852.3 jest to nawet 40000N. Zapięcia tego typu najczęściej stosuje się przy łączeniu elementów narażonych na drgania i wibracje lub w zastosowaniach, w których musimy w pełni świadomie odblokować zapięcie.