Dwururowe mechanizmy przesuwu

Modyfikacja serii GN 491 oraz GN 492

09 STYCZEń 2017, PIASECZNO
Firma Elesa+Ganter, światowy lider w produkcji standardowych elementów maszyn, rozwinęła linię mechanizmów przesuwu o oznaczeniach GN 491 i GN 492, wprowadzając trzy nowe typoszeregi wielkości określane średnicą rur prowadzących: Ø18, Ø40 oraz Ø60. Dodatkową zmianą jest również znaczne uproszczenie montażu elektronicznych i mechanicznych wskaźników położenia.

„Ze względu na liczne zapytania klientów o możliwość łatwego montażu wskaźników położenia na mechanizmie, zdecydowaliśmy się wprowadzić gotowe zestawy montażowe pod wskaźnik. Rozwiązanie tego typu eliminuje konieczność produkowania mechanizmów ze specjalnym czopem wału pod wskaźnik” – powiedział Filip Granowski, Dyrektor ds. Sprzedaży, Elesa+Ganter Polska.

Gdy zachodzi potrzeba montażu wskaźnika położenia na mechanizmie tej serii, nie ma już konieczności zamawiania specjalnego wykonania. Należy użyć mechanizmu przesuwu i dodatkowo zestawu montażowego GN 491.1 pod mechaniczny lub elektroniczny wskaźnik położenia. Zestaw składa się z wałka adaptującego, wykonanego ze stali oksydowanej na czarno oraz z płyty oporowej wykonanej z aluminium (jeśli wskaźnik ma większą wysokość niż mechanizm).

Zaletą takiego rozwiązania jest uproszczenie doboru mechanizmów oraz wybór pomiędzy wersjami standardowymi dostępnymi w magazynie.

Pomimo dostępności wielu standardowych wersji istnieje możliwość wyprodukowania mechanizmów pod indywidualne wymagania klienta, nawet dla jednostkowych ilości.