Zapięcia nastawne z blokadą otwarcia

seria TFLS

03 STYCZEń 2017, PIASECZNO
Firma Elesa+Ganter, światowy lider w produkcji standardowych elementów maszyn, wprowadziła do oferty zapięcie nastawne z blokadą otwarcia serii TFLS. Nowy produkt bazuje na konstrukcji ekonomicznego zapięcia TLF z mechanizmem regulacji naciągu. Nowością jest innowacyjne rozwiązanie blokady otwarcia. Dzięki unikatowej konstrukcji zapięcia zatrzaskują się automatycznie, a do zwolnienia blokady konieczne jest świadome działanie. Zapięcia nastawne TFLS są polecane do stosowania w miejscach narażonych na drgania i wibracje oraz wszędzie tam, gdzie konieczne jest wyeliminowanie przypadkowego otwarcia.

Zapięcie serii TLFS jest zbudowane z czterech podstawowych elementów: korpusu, pętli zaciskowej, zaczepu oraz przycisku blokującego. Zapięcia są dostępne w dwóch wykonaniach materiałowych – oznaczenie NH oznacza stal niklowaną, zaś SST stal nierdzewną AISI 304. W obu wariantach przycisk blokujący jest wykonany z technopolimeru w kolorze czerwonym RAL 3000.

Zapięcia nastawne TLF oraz TLFS występują w jednym rozmiarze. Zakres regulacji odległości pomiędzy pętlą zaciskową, a zaczepem jest możliwy dzięki zastosowaniu trzpienia gwintowanego M6. Maksymalne obciążenie robocze dla modelu TLF i TLFS to 1500 N natomiast obciążenie niszczące to 2500 N.