Uszczelki krawędziowe i osłony krawędzi

Seria GN 2180 i GN 2184

14 GRUDZIEń 2016, PIASECZNO
Elesa+Ganter, lider w produkcji standardowych elementów maszyn wprowadziła do oferty nowe, praktyczne rozwiązanie – osłony krawędzi oraz uszczelki krawędziowe, które mają za zadanie podnieść funkcjonalność, estetykę i bezpieczeństwo urządzeń. Uszczelki krawędziowe serii GN 2180 są przeznaczone do doszczelniania pokryw maszyn i urządzeń. Z kolei osłony krawędzi noszące oznaczenie GN 2184 zostały stworzone z myślą o zabezpieczaniu ostrych krawędzi blach w przepustach kablowych, otworach i na pokrywach. Nowe produkty można zakupić w odcinkach od 20 metrów.

„Nieustannie wsłuchujemy się w potrzeby zgłaszane przez naszych klientów i dotyczące wprowadzania rozwiązań ułatwiających im pracę. Najnowsza seria produktów jest tego dobrym przykładem. Użycie osłon i uszczelek krawędziowych nie tylko polepsza bezpieczeństwo i estetykę wykończenia urządzenia, ale także przyczynia się do ochrony powierzchni przed uszkodzeniem oraz zapobiega strzępieniu i zużyciu przewodów przechodzących przez przegrody. Stosowanie osłon i uszczelek krawędziowych przyspiesza również samą produkcję, ponieważ redukuje do minimum potrzebę wykonywania innych procesów, takich jak gratowanie i fazowanie ciętych oraz wypalanych arkuszy blachy.” – powiedział Filip Granowski, Dyrektor ds. Sprzedaży Elesa+Ganter Polska.

Osłony krawędzi GN 2184 są wykonane z tłoczonego PCW i mogą być montowane ręcznie. Wbudowana metalowa wkładka zaciskowa zapobiega zsunięciu osłony z krawędzi. Dzięki temu nie ma potrzeby stosowania kleju, bądź innych spoiw.

Uszczelki krawędziowe posiadają takie same zalety jak osłony krawędzi, jednakże są rekomendowane w przypadkach, gdy drzwi, pokrywy i włazy wymagają doszczelnienia. Profil zaciskowy umożliwiający zamocowanie na krawędzi blachy został tu dodatkowo wyposażony w profil uszczelniający.

Profil uszczelniający umieszczony na górze lub z boku profilu zaciskowego może być wykonany z tego samego materiału, co profil zaciskowy albo z innych materiałów w zależności od przeznaczenia. W celu osiągnięcia optymalnej szczelności, uszczelka krawędziowa powinna być naprężona i/lub uformowana tak, by umożliwić jej dokładne dopasowane do powierzchni oporowej. Wargi uszczelniające wewnątrz profilu zaciskowego zapewniają doszczelnienie pomiędzy uszczelką a krawędzią. Przy zastosowaniu odpowiedniej siły nacisku, uszczelki zapobiegają przedostawaniu się kurzu, pyłu, gorącego powietrza lub strumienia wody, a także zmniejszają emisję hałasu. Wkładka zaciskowa jest wykonana z poliestru ze stalowym zbrojeniem, umożliwiając zastosowanie niewielkiego promienia zagięcia bez ryzyka wystąpienia nierównego dopasowania lub odłączenia jej od krawędzi.

Wszystkie profile są oferowane w opcjach: z EPDM, gumy nitrylowej NBR lub w połączeniu PCW i EPDM. NBR jest szczególnie odpowiedni do zastosowań w kontakcie z paliwami lub środkami smarnymi. Wysokiej jakości materiały są trwale elastyczne i mają dobrą sprężystość, dzięki czemu ich właściwości uszczelniające są niezmienne. Wszystkie profile spełniają wymagania dyrektyw RoHS i Reach. Ponadto uszczelki krawędziowe GN 2180 z EPDM są certyfikowane zgodnie z UL 50 oraz UL 94-HB. Oznacza to, że uszczelki mogą być stosowane jako komponenty w produktach końcowych, przeznaczonych do zastosowania z certyfikatem UL. Dzięki temu uszczelki GN 2180 mogą być eksportowane na rynek amerykański i kanadyjski.

Cytaty
"Nieustannie wsłuchujemy się w potrzeby zgłaszane przez naszych klientów i dotyczące wprowadzania rozwiązań ułatwiających im pracę. Najnowsza seria produktów jest tego dobrym przykładem. Użycie osłon i uszczelek krawędziowych nie tylko polepsza bezpieczeństwo i estetykę wykończenia urządzenia, ale także przyczynia się do ochrony powierzchni przed uszkodzeniem oraz zapobiega strzępieniu i zużyciu przewodów przechodzących przez przegrody. Stosowanie osłon i uszczelek krawędziowych przyspiesza również samą produkcję, ponieważ redukuje do minimum potrzebę wykonywania innych procesów, takich jak gratowanie i fazowanie ciętych oraz wypalanych arkuszy blachy." Filip Granowski, Dyrektor ds. Sprzedaży Elesa+Ganter Polska