Zawiasy bezpieczeństwa

Do montażu na narożnikach maszyn i urządzeń - seria CFSQ-EA

24 LISTOPAD 2016, PIASECZNO
Firma Elesa+Ganter, światowy lider w produkcji standardowych elementów maszyn, wprowadziła do oferty nowy typ zawiasów bezpieczeństwa przeznaczony do mocowania na narożnikach maszyn i urządzeń. Nowy produkt nosi oznaczenie CFSQ-EA i dzięki swojej konstrukcji może być montowany na obudowach wykonanych z cienkich profili, blachy, szkła akrylowego itp.

„Zawiasy bezpieczeństwa CFSQ-EA mają za zadanie chronić operatorów maszyn i urządzeń przed skutkami przypadkowego otwarcia drzwi, pokrywy lub klapy. Są skonstruowane w taki sposób, by zapewnić automatyczne wyłączenie zasilania maszyny w momencie otwarcia elementu obudowy. Takie rozwiązanie gwarantuje zachowanie bezpieczeństwa pracy. Specyficzna konstrukcja zawiasów CFSQ-EA rozszerza zakres użytkowania standardowych elementów z tej serii, umożliwiając montaż zawiasu na zewnętrznym narożniku obudowy urządzenia.” – powiedział Filip Granowski, Dyrektor ds. Sprzedaży Elesa+Ganter Polska.

Dotychczas można było zastosować zawiasy z funkcją bezpieczeństwa tylko w aplikacjach umożliwiających montaż na powierzchniach płaskich, gdzie pozycja wyjściowa zawiasu wynosiła 0°, tj. w ustawieniu, w którym obie powierzchnie mocowania znajdowały się w tej samej płaszczyźnie. Zakres działania takiego zawiasu wynosił wówczas maks. 190° i zawierał się w wartościach pomiędzy -10° a +180°. Dla zachowania prawidłowego funkcjonowania czujnika należało stosować zewnętrzne mechaniczne ograniczniki otwierania drzwi, ustawione tak, by nie przekroczyć kąta -10°.

Wersja CFSQ-EA umożliwia montaż zawiasów na narożnikach obudów urządzeń, ponieważ pozycja wyjściowa zawiasu wynosi -90°. Jednocześnie zakres działania został rozszerzony do 270°. Stosowanie ograniczników otwarcia nadal jest wskazane, jednak ich umiejscowienie nie stanowi już żadnego problemu.

Kąt przełączenia czujnika w CFSQ-EA wynosi -84°, rozłączenie układu (lub załączenie – w konfiguracji ze stykiem normalnie otwartym NO) nastąpi więc przy uchyleniu skrzydła o 6°, czyli dokładnie w tym samym momencie, co w pozostałych standardowych wersjach CFSQ. Dla aplikacji wymagających specjalnego kąta przełączania czujnika jest możliwe zamówienie zawiasów o innym kącie w interwałach co 15°.

Cytaty
"„Zawiasy bezpieczeństwa CFSQ-EA mają za zadanie chronić operatorów maszyn i urządzeń przed skutkami przypadkowego otwarcia drzwi, pokrywy lub klapy. Są skonstruowane w taki sposób, by zapewnić automatyczne wyłączenie zasilania maszyny w momencie otwarcia elementu obudowy. Takie rozwiązanie gwarantuje zachowanie bezpieczeństwa pracy. Specyficzna konstrukcja zawiasów CFSQ-EA rozszerza zakres użytkowania standardowych elementów z tej serii, umożliwiając montaż zawiasu na zewnętrznym narożniku obudowy urządzenia.”" Filip Granowski, Dyrektor ds. Sprzedaży Elesa+Ganter Polska