Stożkowe tuleje pozycjonujące GN 172.1 oraz GN 179.1

Nowość ELESA+GANTER

20 WRZESIEń 2016, PIASECZNO
Elesa+Ganter, światowy lider w produkcji standardowych elementów maszyn, wprowadziła do oferty stożkowe tuleje pozycjonujące o oznaczeniach GN 172.1 i GN 179.1. Nowe elementy są przeznaczone do stosowania z trzpieniami ustalającymi GN 817.5, z którymi tworzą precyzyjne układy pozycjonowania.

Poszczególne rodzaje tulei różnią się od siebie wykonaniem. Tuleja o oznaczeniu GN 172.1 jest wyposażona w kołnierz, natomiast tuleja GN 179.1 jest wersją bez kołnierza. Obie wykonane są ze stali hartowanej (HRC 60 ± 2).

Najważniejszą cechą tulei pozycjonujących GN 172.1 oraz 179.1 jest specjalny, stożkowy kształt otworu. Kształt ten jest dopasowany do kształtu trzpienia GN 817.5. Połączenie tulei pozycjonujących GN172.1 lub GN 179.1 oraz trzpienia ustalającego GN 817.5 pozwala uzyskać bardzo dokładne, pozbawione luzów pozycjonowanie elementów.

Wysoka twardość, tolerowana zewnętrzna średnica tulei oraz specjalny stożkowy kształt otworu powodują, że tuleje mogą być stosowane do precyzyjnego ustalania względem siebie części urządzeń oraz oprzyrządowania, szczególnie gdy potrzebujemy dokładnego oraz wolnego od luzów połączenia.