Zawleczki sprężyste

seria GN 1024 oraz GN 1024-NI

24 SIERPIEń 2016, PIASECZNO
Elesa+Ganter, światowy lider w produkcji standardowych elementów maszyn, wprowadziła do oferty zawleczki sprężyste o oznaczeniu GN 1024. Nowy produkt jest przeznaczony do zabezpieczania sworzni i osi w maszynach i urządzeniach przed przesunięciem osiowym. Zawleczki są także polecane do zabezpieczenia połączenia gwintowego przed samoczynnym odkręcaniem nakrętek (np. nakrętek koronowych DIN 935).

Zawleczki sprężyste GN 1024 są produkowane w dwóch wersjach materiałowych: ST - stal ocynkowana, pasywowana na niebiesko oraz NI - stal nierdzewna AISI 303. Ponadto dla każdej wersji materiałowej przewidziano dwa rodzaje zawleczek:

– wykonanie E: z pojedynczym zwojem

– wykonanie D: z podwójnym zwojem

Zawleczki sprężyste GN 1024 oraz GN 1024 NI są dostępne w sześciu rozmiarach, wersja E jest przeznaczona dla sworzni o średnicy od 8 do 30 mm natomiast wersja D pasuje do sworzni o średnicy od 12 do 40 mm.

Zawleczki sprężyste typu D ze względu na podwójne uzwojenie mają bardziej płaską charakterystykę sprężyny, dzięki temu są łatwiejsze w montażu. Ponadto w przypadku podwójnego uzwojenia istnieje możliwość zabezpieczenia zawleczki przed zgubieniem dzięki możliwości zaczepienia linki mocującej z pierścieniem (np. GN 111.2).