Wkręty dociskowe z zabezpieczeniem przed zgubieniem

Nowość ELESA+GANTER

26 CZERWIEC 2016, PIASECZNO
Elesa+Ganter - światowy lider w produkcji standardowych elementów maszyn - wprowadziła do oferty wkrętów dociskowych nowy model GN 653.2, który ułatwia montaż i demontaż mocowanych elementów. Jednocześnie konstrukcja nowego produktu zabezpiecza go przed zgubieniem, ponieważ przy demontażu łączonych części nie ma konieczności całkowitego wykręcenia wkrętu. Wkręty dociskowe GN 653.2 są szczególnie polecane do maszyn i urządzeń pracujących w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym, oraz wszędzie tam, gdzie szczególną uwagę przykłada się do zintegrowania elementów instalacyjnych np.: z osłoną urządzenia.

Wkręty GN 653.2 posiadają gwint tylko na końcu trzpienia, zaś na pozostałej długości trzpień ma gładką powierzchnię i zmniejszoną średnicę względem gwintu.

Dzięki gładkiej powierzchni trzpienia, wkręt można wysunąć tylko do momentu oparcia się o gwint w elemencie mocowanym. Ta funkcjonalność powoduje, że wkręty serii GN 653.2 są zabezpieczone przed wypadnięciem z elementu mocowanego, a niewielka długość gwintu trzpienia pozwala na jego szybki montaż i demontaż. Poniżej zaprezentowano kilka sposobów montażu nowego wkrętu.

W celu montażu należy wykonać otwór gwintowany w elemencie mocowanym oraz w korpusie. W zależności od konstrukcji należy wykonać dodatkowy gładki otwór przejściowy w jednym lub obu łączonych elementach. Montaż odbywa się przez wkręcenie GN 653.2 w element mocowany oraz korpus. Demontaż polega na wykręceniu wkrętów tylko z korpusu.

Wkręty dociskowe GN 653.2 zostały wykonane w dwóch wariantach materiałowych:

• GN 653.2 – ze stali węglowej oksydowanej na czarno
  • GN 653.2-NI – ze stali nierdzewnej AISI 303 kulowanej na mat