Trzpienie ustalające z możliwością modyfikacji – seria GN 817.9

Nowość ELESA+GANTER

18 MAJ 2016, PIASECZNO
Firma Elesa+Ganter, światowy lider w produkcji standardowych elementów maszyn wprowadziła do oferty trzpienie o oznaczeniu GN 817.9, które można samodzielnie modyfikować pod względem kształtu, długości i typu zakończenia. Nowe trzpienie są szczególnie polecane do nietypowych zastosowań, gdzie nie jest możliwe stworzenie wykonania specjalnego. Mogą być także bardzo przydatne w procesie prototypowania – na podstawie samodzielnie stworzonego wzorca trzpienia możliwe będzie uruchomienie produkcji seryjnej.

Trzpienie ustalające GN 817.9 zbudowane są z korpusu cynkowego powleczonego żywicą epoksydową, trzpienia, sprężyny i śruby z łbem stożkowym wykonanych ze stali nierdzewnej oraz gałki z poliamidu (PA).

Ważną cechą nowego produktu jest niestandardowa długość trzpienia (l3). Wystająca z korpusu część jest dłuższa od jego skoku roboczego (l2) – Rys.2. Dzięki takiemu rozwiązaniu powstaje miejsce na samodzielną modyfikację zarówno kształtu całego elementu, jak i długości. Osoba modyfikująca trzpień ma także możliwość wyboru zakończenia – dostępne warianty to: zakończenie stożkowe, kuliste oraz gwintowane. Istnieje także możliwość stworzenia zakończenie trzpienia do połączenia z innymi elementami, np. cięgnami. Dodatkowo możliwość wielokrotnego montażu i demontażu trzpienia pozwala na precyzyjnie dopasować go do aplikacji.

Nowe trzpienie serii GN 817.9 po odpowiednim przygotowaniu montowane są do konstrukcji za pomocą śrub z łbem gniazdowym (DIN 912 – M4\M5). Dostępne są w dwóch wielkościach korpusów z trzpieniami o średnicach od 7 do 10 mm oraz w dwóch typach:

• B – bez blokady w pozycji odwiedzionej,
  • C – z blokadą w pozycji odwiedzionej.

Trzpienie typu C z wbudowanym w gałce mechanizmem blokującym mają zastosowanie wszędzie tam, gdzie potrzebne jest zablokowanie trzpienia w pozycji odwiedzionej. W tym celu gałkę należy odciągnąć i obrócić o 90°. Niewielkie wcięcie ustala trzpień w pozycji odwiedzionej, zabezpieczając go przed nieumyślnym lub powstałym na skutek wibracji zatrzaśnięciem.

Cytaty
    "„ELESA + GANTER od ponad 30 lat projektuje i wykonuje trzpienie ustalające. Jako lider tej branży wciąż tworzymy kolejne standardowe rozwiązania. Nowe trzpienie GN 817.9, podobnie jak wcześniejsza wersja GN 817.8, dostarczane są niezmontowane. Dzięki temu dają możliwość samodzielnego dostosowania do wymagań danej aplikacji. Precyzja i jakość wykonania poszczególnych elementów ułatwiają to zadanie.” – powiedział Filip Granowski, Dyrektor ds. Sprzedaży Elesa+Ganter Polska." Filip Granowski, Dyrektor ds. Sprzedaży, Elesa+Ganter Polska