Pokrętła z ograniczonym momentem siły dokręcania

14 KWIECIEń 2016, PIASECZNO
Firma Elesa+Ganter, światowy lider w produkcji standardowych elementów maszyn, wprowadziła do oferty nowy typ pokrętła wyposażonego w mechanizm ograniczający maksymalny moment siły dokręcania. Nowy produkt nosi oznaczenie GN 3663 i został skonstruowany w taki sposób, by zabezpieczyć przed uszkodzeniem elementy przykręcane lub zminimalizować ryzyko zerwania gwintu.

„Zasada działania nowego pokrętła serii GN 3663 przypomina działanie klucza dynamometrycznego. Warto jednak pamiętać o tym, że nie ma tu możliwości regulacji momentu. Dajemy jednak Klientom możliwość wyboru wariantu pokrętła o ustalonym maksymalnym momencie w zakresie od 0,7 do 5,5 Nm. Jeżeli podczas skręcania elementów przekroczymy wybrany moment siły, specjalny mechanizm wbudowany w pokrętło wysprzęgli się i nie pozwoli na mocniejsze dokręcenie pokrętła.” – powiedział Filip Granowski, Dyrektor ds. Sprzedaży Elesa+Ganter Polska, i dodał: „Dużą zaletą konstrukcji nowego pokrętła jest trwałość jego mechanizmu. Badania przeprowadzone po wykonaniu 10000 cykli nie wykazały widocznych oznak zużycia, nie zmieniła się także ustalona wartość momentu dokręcania.”

Korpus pokrętła wykonany jest z anodowanego na czarno aluminium i posiada tworzywową pokrywę osłaniającą wewnętrzny mechanizm. Elementy mechanizmu oraz wstawka gwintowana wykonane są ze stali.

Pokrętło występuje w trzech wersjach: z trzpieniem gwintowanym, otworem gwintowanym oraz gładkim otworem w tolerancji H7. Wersja z gładkim otworem, dzięki możliwości rozdzielenia pokrętła oraz elementu dokręcanego, pozwala na samodzielne wykonanie połączenia o innym kształcie, czy wymiarach.

Cytaty
    "Zasada działania nowego pokrętła serii GN 3663 przypomina działanie klucza dynamometrycznego. Warto jednak pamiętać o tym, że nie ma tu możliwości regulacji momentu. Dajemy jednak Klientom możliwość wyboru wariantu pokrętła o ustalonym maksymalnym momencie w zakresie od 0,7 do 5,5 Nm. Jeżeli podczas skręcania elementów przekroczymy wybrany moment siły, specjalny mechanizm wbudowany w pokrętło wysprzęgli się i nie pozwoli na mocniejsze dokręcenie pokrętła. Dużą zaletą konstrukcji nowego pokrętła jest trwałość jego mechanizmu. Badania przeprowadzone po wykonaniu 10000 cykli nie wykazały widocznych oznak zużycia, nie zmieniła się także ustalona wartość momentu dokręcania." Filip Granowski, Dyrektor ds. Sprzedaży Elesa+Ganter Polska