Stopy wahliwe z możliwością kotwienia – seria LV.FO oraz LVQ.FO

17 MARZEC 2016, PIASECZNO
Piaseczno, 17 marca 2016 r. – Firma Elesa+Ganter, światowy lider w produkcji standardowych elementów maszyn, rozszerzyła ofertę stóp wahliwych o nowy model z możliwością kotwienia. Nowy produkt jest dostępny w dwóch wariantach o oznaczeniach LV.FO i LVQ.FO. Jest przeznaczony do zabezpieczania maszyn i urządzeń, które wskutek drgań są narażone na przesuwanie się po podłożu. Stopy wahliwe dają możliwość odpowiedniego wypoziomowania oraz stabilnego ustawienia maszyny nawet na nierównych powierzchniach.

W stopach wahliwych LV.FO i LVQ.FO, dzięki specjalnemu kształtowi podstawki, otwory do kotwienia znajdują się w znacznie większej odległości, niż ma to miejsce w innych tego typu rozwiązaniach. Taka konstrukcja stopy sprawia, że montaż maszyny staje się łatwiejszy. Otwory do kotwienia są fabrycznie zakryte cienką warstwą tworzywa zabezpieczającą przed gromadzeniem się brudu. W przypadku, gdy konieczne jest zakotwienie maszyny, otwory należy wybić lub rozwiercić w oznaczonych miejscach.

Nowe stopy są dostępne w dwóch wariantach:

• stopy LV.FO posiadają trzpienie gwintowane o rozmiarach od M8 do M16 występujące w dwóch wersjach materiałowych: stali ocynkowanej oraz stali nierdzewnej AISI 304.
  • stopy LVQ.FO występują tylko z trzpieniami wykonanymi ze stali nierdzewnej AISI 304 i mają gwinty o rozmiarach od M16 do M24.

Podstawy stóp wykonane są ze wzmocnionego włóknem szklanym technopolimeru na bazie poliamidu (PA). Posiadają one specjalne radełkowanie na spodniej stronie, dzięki czemu zachowują stabilność nawet na nierównych powierzchniach. Dodatkowo stopy można wyposażyć w podkładkę antypoślizgową (wersja „AS”) z gumy NBR o twardości 70 wg Shore’a.