Zawiasy z regulacją siły otwarcia – seria GN 437

Nowość ELESA+GANTER

09 MARZEC 2016, PIASECZNO

Piaseczno, 9 marca 2016 r. – Firma Elesa+Ganter, światowy lider w produkcji standardowych elementów maszyn, rozszerzyła ofertę zawiasów o nowy model z regulacją siły otwarcia. Nowy produkt nosi oznaczenie GN 437. Jest przeznaczony do montażu w obudowach maszyn i urządzeń, w których konieczna jest kontrola ruchu drzwiczek lub klap. Dzięki zastosowanym materiałom i rozwiązaniom technicznym zawiasy GN 437 cechują się długą żywotnością.

„Zawiasy z regulacją siły otwarcia typu GN 437, to kolejne unikatowe rozwiązanie w grupie elementów zabudowy. Dodatkowa funkcjonalność pozwala przygotować drzwi do płynnej pracy, a w sytuacji tego wymagającej, po odpowiedniej regulacji, zawias można zablokować w żądanym położeniu lub ustawić tak, aby jego otwarcie wymagało znacznej siły. Nowy zawias to idealne rozwiązanie w miejscach, gdzie na czas serwisu klapy lub drzwi muszą pozostać otwarte.” – powiedział Filip Granowski, Dyrektor ds. Sprzedaży Elesa+Ganter Polska.

Zawiasy GN 437 wykonane są w formie odlewu cynkowego ZD, pokrytego żywicą epoksydową w kolorze czarnym SW (RAL 9005) lub srebrnym SR (RAL 9006) wykończonym na mat.. Montaż odbywa się poprzez otwory pod śruby z łbem stożkowym. Zawias dostępny jest w trzech rozmiarach 40x40mm, 50x50mm oraz 60x60mm.

Płynna regulacja siły otwierania możliwa jest dzięki zastosowaniu zestawu przeciwstawnie ułożonych stożków ciernych ściskanych śrubą imbusową. Duża powierzchnia tarcia oraz wytrzymałe tworzywo stożków gwarantują długą żywotność przy praktycznie stałej sztywności. Ze względu na kształt oraz wstępne naprężenie stożków ciernych, zawias nie posiada żadnych luzów promieniowych i osiowych.