Pokrętła nierdzewne z gwintowanym trzpieniem – GN 5335

Nowość Elesa+Ganter

26 STYCZEń 2016, PIASECZNO
Firma Elesa+Ganter, światowy lider w produkcji standardowych elementów maszyn, wprowadziła do oferty pokrętła nierdzewne z gwintowanym trzpieniem. Nowy produkt nosi oznaczenie GN 5335 i został skonstruowany w taki sposób, by ułatwić utrzymanie go w czystości. Wyróżnia się monolityczną budową – cały element wykonany jest z jednego kawałka metalu. Pokrętła nierdzewne GN 5335 są przeznaczone do stosowania w maszynach i urządzeniach pracujących w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym, chemicznym i medycznym oraz wszędzie tam, gdzie duże znaczenie ma higiena pracy.

Pokrętła nierdzewne GN 5335 (Rys. 1) wykonane są w całości ze stali nierdzewnej. Gładka powierzchnia oraz duże promienie zaokrągleń ułatwiają utrzymanie pokrętła w czystości. Aby zachować jak najwyższe standardy higieny, całe pokrętło łącznie z gwintowanym trzpieniem wykonane jest w formie monolitu (trzpień nie jest osobnym komponentem, wklejanym w korpus pokrętła). Powierzchnia pokrętła jest piaskowana na mat, dzięki temu ślady po użytkowaniu (odciski po palcach) praktycznie nie występują.

Pokrętła nierdzewne serii GN 5335 dostępne są w trzech wielkościach średnicy zewnętrznej oraz w trzech rozmiarach gwintowanego trzpienia. Średnica pokrętła 40 mm posiada trzpień M8, średnica 50 mm odpowiednio M10, a pokrętło o średnicy 60 mm zostało sparowane z gwintowanym trzpieniem M12.