Zamki kasetowe z funkcją domykania – seria CSMH

Nowość ELESA+GANTER®

13 STYCZEń 2016, PIASECZNO
Firma Elesa+Ganter, światowy lider w produkcji standardowych elementów maszyn, wprowadziła do oferty zamki kasetowe z funkcją domykania. Nowy produkt nosi oznaczenie CSMH i jest przeznaczony do stosowania w agregatach, kompresorach, obudowach klimatyzatorów przemysłowych oraz w szafach elektrycznych. W konstrukcji zamka przewidziano szeroki zakres regulacji, składany uchwyt dostępny w dwóch wariantach kolorystycznych oraz wysoki poziom ochrony IP65, dzięki któremu zamek można stosować na zewnątrz także w czasie niekorzystnej pogody.

Korpus nowego zamka (kaseta) jest wykonany ze wzmocnionego włóknem szklanym technopolimeru na bazie poliamidu (PA). Uchwyt teowy, pokrywa mechanizmu zamka, trzpień oraz rygiel to ciśnieniowe odlewy ze stopu cynku. Na ryglu umieszczona jest tuleja obrotowa wykonana ze wzmocnionego włóknem szklanym technopolimeru na bazie poliamidu (PA).

Pozycja rygla na trzpieniu może być regulowana w zakresie od 13 do 75 mm. Specjalny kształt trzpienia uniemożliwia założenie rygla w niewłaściwy sposób. Kiedy rygiel ustawiony jest w odpowiedniej pozycji, należy zablokować go bocznym wkrętem dociskowym.

Zamykanie drzwi z zamontowanym zamkiem CSMH odbywa się dwuetapowo. Najpierw należy przymknąć drzwi i przekręcić uchwyt wokół jego osi o 90 stopni, przez co rygiel ustawi się w pozycji zamkniętej. W drugim etapie składamy uchwyt w korpus zamka. Powoduje to ruch osiowy trzpienia wraz z ryglem w kierunku drzwi i ich dociśnięcie. Całkowite złożenie uchwytu skutkuje jednocześnie zablokowaniem mechanizmu domykania.

Zamek wyposażony jest w wkładkę na klucz patentowy. Dodatkowo lub alternatywnie można zabezpieczyć go również za pomocą kłódki o maksymalnej średnicy pałąka wynoszącej 8 mm.

Na obwodzie wewnętrznej części korpusu znajduje się pasek silikonu, co zapewnia wysoki stopień ochrony (IP65) zabezpieczając przed ciałami stałymi, kurzem, strumieniem wody i parą. Zamki mogą być stosowane na zewnątrz, również w czasie złej pogody.

Kolejną ciekawą funkcją jest możliwość zastosowania mikroprzełącznika do bezprzewodowej sygnalizacji położenia rygla. Montuje się go w specjalnym gnieździe znajdującym się po wewnętrznej stronie zamka. Mikroprzełącznik dostępny jest jako dodatkowe akcesorium.

Standardowo dostępne są wykonania zamków zarówno z tym samym, jak i różnymi kodami kluczy. Do wyboru mamy też dwa kolory uchwytu teowego, czarny lub szary.