Rękojeści bezpieczne IF oraz IFF

Nowość ELESA+GANTER

16 GRUDZIEń 2015, PIASECZNO
Firma Elesa+Ganter, lider w produkcji standardowych elementów maszyn, rozszerzyła ofertę rękojeści o modele o oznaczeniach IF oraz IFF. Nowe rękojeści bezpieczne mają za zadanie poprawiać bezpieczeństwo operatorów maszyn i urządzeń, dlatego wyposażono je w specjalne kołnierze ochronne zapewniające pewny chwyt i minimalizujące ryzyko zsunięcia się dłoni z rękojeści.

Rękojeści bezpieczne IF oraz IFF różnią się od siebie ilością kołnierzy ochronnych. Pierwsza z nich, rękojeść IF (rys. 1), posiada jeden kołnierz ochronny znajdujący się od strony montażowej. Z kolei rękojeść bezpieczna IFF (rys. 2) posiada dwa kołnierze ochronne znajdujące się po obu stronach rękojeści.

Oba typy, dostępne są w dwóch wersjach montażu:

– IF-B (lub IFF-B) – poprzez otwór nieprzelotowy, gwintowany,

– IF-p (IFF-p) – poprzez trzpień gwintowany.

Rękojeści wykonane są z technopolimeru na bazie poliamidu wzmacnianego włóknem szklanym. Materiał wtopki różni się w zależności od wersji montażu. Wtopka w wersji z otworem gwintowanym wykonana jest z mosiądzu, wersja z trzpieniem gwintowanym, ze stali ocynkowanej.