Magnesy z hakiem lub oczkiem

Nowość ELESA+GANTER®

09 GRUDZIEń 2015, PIASECZNO
Firma Elesa+Ganter, światowy lider w produkcji standardowych elementów maszyn, wprowadziła do oferty magnesy z hakiem lub oczkiem o oznaczeniu GN 50.6. Nowy produkt bazuje na wcześniejszej konstrukcji magnesów, w której magnetyczny rdzeń jest osadzony w ekranowanej stalowej obudowie. Magnes GN 50.6 jest jednak dodatkowo wyposażony w hak lub oczko. Dzięki temu może być stosowany jako narzędzie mocujące w przypadku, gdy konieczne jest zastosowanie tymczasowego rozwiązania lub gdy mocowanie nie może ingerować w konstrukcję urządzenia. Magnesy te mogą być stosowane np. jako uchwyty dla narzędzi wokół stanowiska pracy lub jako prowadnice okablowania na konstrukcjach przemysłowych.

Nowe produkty zbudowane są z dostępnego od pewnego czasu magnesu model GN 50.2, połączonego z dodatkowym, odpowiednim elementem instalacyjnym:

• Typ A: z hakiem,
  • Typ B: z oczkiem.

Zastosowany materiał magnetyczny to twardy ferryt HF.

Pozwala on uzyskać wysoką nominalną siłę przylegania oraz bardzo wysoką temperaturę pracy, do 200°C.

Dzięki użyciu ferrytu jako materiału magnetycznego, magnesy GN 50.6 mogą być również stosowane do mocowania elementów na konstrukcjach o wyższej temperaturze, jak na przykład korpusy zbiorników i kotłów przemysłowych.