Uchwyt z pneumatycznym zaworem rozdzielającym – seria EBR.150-PN

Nowość ELESA+GANTER®

21 PAźDZIERNIK 2015, PIASECZNO
Piaseczno, 21 października 2015 r. – Firma Elesa+Ganter, światowy lider w produkcji standardowych elementów maszyn, wprowadziła do oferty innowacyjny rodzaj uchwytu z wbudowanym pneumatycznym zaworem rozdzielającym sterowanym mechanicznie. Nowy produkt nosi oznaczenie EBR.150-PN i jest przeznaczony do maszyn i urządzeń, w których operowanie uchwytem i sterowanie zaworem pneumatycznym musi być wykonywane jednocześnie.

Nowe uchwyty EBR.150-PN z pneumatycznym zaworem rozdzielającym to rozwiązanie dedykowane do wszystkich urządzeń, gdzie głównym źródłem zasilania i sterowania jest sprężone powietrze. Nowy produkt świetnie sprawdza się jako kompaktowy element sterujący poszczególnymi funkcjami maszyny. Uchwyty funkcyjne EBR.150-PN polecane są przede wszystkim tam, gdzie operator maszyny odpowiada za uruchomienie poszczególnych narzędzi, np. urządzeń montażowych, pakujących itp.

Rys.1 EBR.150-PN – uchwyt z pneumatycznym zaworem rozdzielającym

Nowy uchwyt z zaworem pneumatycznym zbudowany jest na bazie dobrze znanego uchwytu EBP.B. w stylizacji Ergostyle. Zasadnicza konstrukcja uchwytu EBR.150-PN wykonana jest z bardzo wysokiej jakości poliamidu wzmacnianego włóknami szklanymi. Powierzchnia charakteryzuje się bardzo eleganckim, matowym wykończeniem. Elementy montażowe, w postaci mosiężnych wtopek zapewniają maksymalną sztywność i żywotność zamocowanego uchwytu.

Najistotniejszym elementem całej konstrukcji jest pneumatyczny zawór rozdzielający sterowany mechanicznie, tj. za pomocą przycisku wbudowanego w uchwycie. Konstrukcja zaworu oparta jest na trzech złączach pneumatycznych, przystosowanych do współpracy z przewodami pneumatycznymi o średnicy 4mm.

Ze względu na zasadę działania uchwyt EBR.150-PN występuje w trzech wariantach:

• EBR-PN-3/2-NO: zawór pneumatyczny jest normalnie otwarty. Wciśnięcie przycisku odcina napływ powietrza i powoduje odpływ powietrza do atmosfery.
  • EBR-PN-3/2-NC: zawór pneumatyczny jest normalnie zamknięty a odpływ powietrza do atmosfery otwarty. Wciśnięcie przycisku powoduje odcięcie odpływu i jednocześnie napływ powietrza
  • EBR-PN-5/2: Uruchomienie przycisku przełącza jednocześnie napływ i odpływ powietrza pomiędzy dwoma dostępnymi przyłączami.
  • Parametry techniczne samego zaworu uchwytu EBR.150-PN przedstawiono w artykule: http://info.elesa-ganter.pl/uchwyt-funkcyjny-z-pne...