Korki odpowietrzające -seria GN 7403

Nowość ELESA+GANTER®

07 PAźDZIERNIK 2015, PIASECZNO
Piaseczno, 7 października 2015 r. – Firma Elesa+Ganter, światowy lider w produkcji standardowych elementów maszyn, rozszerzyła grupę elementów hydrauliki siłowej o nowy produkt - korki odpowietrzające GN 7403. Oferowany korek jest wyposażony w sito ze stali nierdzewnej AISI 304, które pełni rolę filtru oraz odpowietrzacza. Nowy korek został zaprojektowany w taki sposób, by zapewniać równowagę ciśnień pomiędzy zbiornikiem a otoczeniem. Jest przeznaczony do stosowania w aplikacjach stacjonarnych, w których istotne jest zachowanie równowagi ciśnień, w szczególności w urządzeniach pracujących w branży spożywczej, budowlanej lub rolniczej.

Nowe korki odpowietrzające (oddechowe) wykonywane są z aluminium, bądź stali nierdzewnej AISI 303. Zastosowane sitka posiadają ramkę wykonywaną ze wzmocnionego włóknem szklanym poliamidu (PA) oraz siatkę ze stali nierdzewnej AISI 304. Płaski pierścień uszczelniający oraz O-ring wykonywane są z gumy syntetycznej NBR. Zastosowane materiały pozwalają na użytkowanie GN 7403 w temperaturach do 100°C.

Korki GN 7403 dostępne są w trzech rozmiarach gwintu calowego oraz w trzech rozmiarach gwintu metrycznego. W zależności od zastosowania, dla zapewnienia odpowiedniego poziomu filtracji, do wyboru mamy dwie gęstości oczek sitka, 100 µm i 500 µm.

Istnieje możliwość wykonania specjalnego korków GN 7403 (na życzenie dla odpowiednich ilości):

– korpus z mosiądzu,
– inny rozmiar oczek,