Pozycjoner GN 416.1 do zamknięcia trzpieniowego GN 416

Nowość ELESA+GANTER®

24 WRZESIEń 2015, PIASECZNO
Piaseczno, 24 września 2015 r. – Firma Elesa+Ganter, światowy lider w produkcji standardowych elementów maszyn wprowadziła do oferty nowy produkt, pozycjoner GN 416.1, rozszerzający zakres aplikacji zamknięcia trzpieniowego GN 416. Pozycjoner pełni rolę gniazda dla zamknięcia GN 416, umożliwiając jego mocowanie na zewnątrz obudowy. Systemy zamknięć trzpieniowych GN 416 z pozycjonerami GN 416.1 to idealne rozwiązanie do szybkiego blokowania obudów maszyn i urządzeń, szczególnie tam, gdzie zależy nam na szybkim i łatwym montażu. Mogą one służyć zarówno do zamykania osłon przesuwnych, jak i uchylnych.

Konstrukcja pozycjonera GN 416.1 jest uproszczoną wersją korpusu zamknięcia trzpieniowego GN 416, z tą różnicą, że otwór w korpusie pozycjonera jest ślepy. Łatwy montaż, jak i regulację położenia pozycjonera względem zamknięcia trzpieniowego zapewniają fasolowe otwory wykonane w kołnierzu (zarówno trzpienia GN 416 jak i samego pozycjonera GN 416.1). Prosty kształt oraz łatwe dopasowanie obu elementów sprawiają, że są one idealnym rozwiązaniem do zamykania osłon maszyn, szczególnie tych zbudowanych na bazie profili z rowkami teowymi (Rys.2).

Rys.2 Przykład zastosowania pozycjonera GN 416 i zamknięcia trzpieniowego GN 416.1