Podkładki łożyskowane z tworzywa ułatwiające dokręcanie – seria CMC

Nowość ELESA+GANTER®

19 SIERPIEń 2015, PIASECZNO
Piaseczno, 19 sierpnia 2015 r. -- Firma ELESA+GANTER®, światowy lider w produkcji standardowych elementów maszyn, wprowadziła do oferty podkładki łożyskowane z tworzywa o oznaczeniu CMC. Nowy produkt jest przeznaczony do stosowania w połączeniach gwintowanych i został zaprojektowany w taki sposób, by zmniejszyć opór tarcia i zwiększyć siłę zacisku. Podkładki CMC wykonywane są w trzech rozmiarach i mogą pracować w zakresie temperatur od 0°C do 80°C. Ze względu na budowę i zastosowane materiały mogą być stosowane w przemyśle spożywczym, chemicznym czy farmaceutycznym.

Obudowa podkładek łożyskowanych CMC jest wykonana z technopolimeru na bazie poliamidu (PA) wzmocnionego włóknem szklanym. W konstrukcji zastosowano łożyska w dwóch wykonaniach:

– łożysko osiowe wykonane ze stali chromowanej AISI 52100, pierścienie oporowe stalowe, ocynkowane (wykonanie CMC),

– łożysko osiowe wykonane ze stali nierdzewnej AISI 440 C, pierścienie oporowe ze stali nierdzewnej AISI 303 (wykonanie CMC-SST).

Stosowanie podkładek łożyskowych CMC w połączeniu z dźwigniami zaciskowymi, bądź na przykład uchwytami typu L.652, pozwala na zwiększenie siły osiowej podczas operacji zaciskania. Zastosowane w CMC łożysko osiowe zmniejsza opory tarcia, co powoduje dwukrotne zwiększenie siły zacisku przy tym samym momencie dokręcania.