Pokrętła trójramienne do zastosowań higienicznych – seria VTT

Nowość ELESA+GANTER

21 LIPIEC 2015, PIASECZNO
Piaseczno, 21 lipca 2015 r. – Firma Elesa+Ganter, światowy lider w produkcji standardowych elementów maszyn, stworzyła nową rodzinę pokręteł przeznaczonych do zastosowań w miejscach wymagających zachowania wysokiego stopnia higieny. Nowy produkt nosi oznaczenie VVT. Został zaprojektowany z myślą o montażu w maszynach i urządzeniach wymagających częstego mycia za pomocą wody lub pary wodnej. Nowe pokrętła stanowią ekonomiczną alternatywę dla pokręteł wykonanych w całości ze stali nierdzewnych, stosowanych dotychczas w takich warunkach.

Nowe pokrętła to połączenie stali nierdzewnej AISI 304 ze wzmocnionym włóknem szklanym technopolimerem na bazie poliamidu (PA). Kształt pokrętła zapewnia doskonały chwyt, nawet w rękawicach roboczych. Gładka powierzchnia o małej chropowatości oraz specjalny kształt bez zagłębień, zapobiega zbieraniu się nieczystości na powierzchni, co zwiększa łatwość czyszczenia.

Pokrętła VTT występują w dwóch wariantach :

• VTT-SST z wtopką ze stali nierdzewnej AISI 304, z nieprzelotowym otworem gwintowanym, dostępne w czterech wielkościach Ø25 – Ø50 mm, w zakresie gwintów M5-M10,
  • VTT-SST-p z trzpieniem gwintowanym ze stali nierdzewnej AISI 304 ze sfazowanym płaskim czołem, dostępne w czterech wielkościach Ø25 – Ø50 mm, w zakresie gwintów M5x10-M10x40.

Połączenie technopolimeru ze stalą nierdzewną powoduje, że pokrętła VTT mogą być stosowane w środowiskach zagrożonych korozją elektrochemiczną, jak i w większości przypadków chemiczną.