Poziomice – nowa seria produktów Elesa+Ganter

09 CZERWIEC 2015, PIASECZNO
Piaseczno, 9 czerwca 2015 r. – Firma Elesa+Ganter, światowy lider w produkcji standardowych elementów maszyn, wprowadziła do oferty poziomice ułatwiające wypoziomowanie maszyn, urządzeń i przyrządów. Nowa grupa składa się z 7 produktów i jest przeznaczona przede wszystkim do montażu na stałe. Dostępne są jednak także wykonania przenośne.

„Dla zapewnienia prawidłowej pracy maszyn, często wymagane jest ich odpowiednie ustawienie. W sytuacjach, gdy jest to czynność wykonywana tyko raz, na etapie montażu, stosowane są różnego typu przenośne przyrządy poziomujące. Kiedy jednak odpowiednie ustawienie urządzenia względem poziomu odbywa się częściej, bądź jego pozycja w trakcie pracy wymaga korekt, najwygodniejszym rozwiązaniem staje się zamocowanie poziomicy bezpośrednio do urządzenia. Wychodząc naprzeciw potrzebom Klientów zaproponowaliśmy kompleksowe rozwiązanie, które ma ułatwić regulację ustawienia urządzeń.” – powiedział Filip Granowski, Dyrektor ds. Sprzedaży Elesa+Ganter Polska.

Zasada działania poziomicy polega na przemieszczaniu się pęcherzyka gazu wewnątrz specjalnie ukształtowanej ampułki wypełnionej cieczą. Za sprawą wyporu hydrostatycznego oraz precyzyjnie wyprofilowanej powierzchni wewnętrznej ampułki, pęcherzyk gazu znajduje się zawsze w jej najwyższej pozycji. Na zewnętrznej powierzchni ampułki naniesiony jest znacznik, określający położenie powierzchni referencyjnej poziomicy (powierzchni odniesienia) względem poziomu. Moment, w którym pęcherzyk gazu znajdzie się w centrum powierzchni ograniczonej znacznikiem oznacza poziome ułożenie powierzchni referencyjnej. Wielkość i kierunek odchylenia pęcherzyka gazu od tej pozycji określa odchylenie powierzchni referencyjnej od poziomu.

Ze względu na budowę, poziomice można podzielić na dwie podstawowe grupy:

1) Poziomice oczkowe, tak zwane libelle okrągłe – wskazują odchylenie od poziomu oraz mierzą jego wartość. Ich cechą charakterystyczną jest możliwość wskazania i pomiaru odchyleń w dowolnym kierunku.

Ten typ poziomic dostępny jest w pięciu standardowych wykonaniach, różniących się między innymi sposobem mocowania, czy możliwością precyzyjnego wyregulowania ułożenia poziomicy względem samej powierzchni montażu.

Wszystkie korpusy libelli okrągłych wykonane są z aluminium (anodowane na czarno lub w kolorze naturalnym).

Poziomice rurkowe, tzw. libelle wzdłużne – mają cylindryczny kształt, przez co wskazują kąt pochylenia jedynie w kierunku osi poziomicy. Dla całkowitego wypoziomowania powierzchni przy zastosowaniu tego typu poziomic wymagane jest więc zastosowanie dwóch poziomic na jednej płaszczyźnie, usytuowanych względem siebie pod kątem 90°. Poziomice rurkowe dostępne są w trzech wykonaniach, różniących się miedzy sobą położeniem okna odczytu. Montaż poziomic rurkowych odbywa się poprzez przykręcenie.

Obudowy tych libelli wykonane są z mosiądzu i pokryte warstwą żywicy epoksydowej w kolorze czarnym lub srebrnym.

Potrzeba odpowiedniego usytuowania urządzenia, podzespołu, czy też przyrządu, jest bardzo powszechna. Dzięki temu, poziomice znajdują zastosowanie w wielu aplikacjach, a do najbardziej popularnych należy zaliczyć:

• Przyrządy geodezyjne.
  • Statywy urządzeń pomiarowych.
  • Urządzenia mobilne np. dźwigi.
  • Urządzenia produkcyjne, które wymagają odpowiedniego ustawienia względem poziomu, jak również częstego przestawiania.
Cytaty
"Dla zapewnienia prawidłowej pracy maszyn, często wymagane jest ich odpowiednie ustawienie. W sytuacjach, gdy jest to czynność wykonywana tyko raz, na etapie montażu, stosowane są różnego typu przenośne przyrządy poziomujące. Kiedy jednak odpowiednie ustawienie urządzenia względem poziomu odbywa się częściej, bądź jego pozycja w trakcie pracy wymaga korekt, najwygodniejszym rozwiązaniem staje się zamocowanie poziomicy bezpośrednio do urządzenia. Wychodząc naprzeciw potrzebom Klientów zaproponowaliśmy kompleksowe rozwiązanie, które ma ułatwić regulację ustawienia urządzeń.” " Filip Granowski, Dyrektor ds. Sprzedaży Elesa+Ganter Polska