Pierścień zabezpieczający serii GN 111.6

Nowość ELESA+GANTER

26 MAJ 2015, PIASECZNO
Piaseczno, 26 maja 2015 r. – Firma ELESA+GANTER, światowy lider w produkcji standardowych elementów maszyn, wprowadziła do oferty pierścienie zabezpieczające noszące oznaczenie GN 111.6. Nowy produkt jest odpowiedzią na potrzeby klientów dotyczące łatwego zabezpieczania elementów mocujących przed zgubieniem. Ze względu na wykonanie ze stali nierdzewnej AISI 301 pierścienie GN 111.6 z powodzeniem mogą być stosowane w aplikacjach narażonych na korozję.

Pierścień zabezpieczający GN 111.6 jest przeznaczony do mocowania na różnego typu pokrętłach, rękojeściach, czy kołach napędowych. Daje możliwość swobodnego obrotu względem elementu zabezpieczanego, jak i zamocowania do konstrukcji urządzenia poprzez zastosowanie łańcuszka, bądź linki.

W celu zamocowania pierścienia zabezpieczającego należy wykonać podtoczenie na części walcowej elementu zabezpieczanego.

Dodatkowymi elementami do współpracy z pierścieniem zabezpieczającym GN 111.6 są linki zabezpieczające GN 111.2, łańcuchy kulkowe GN 111.5, łańcuchy kulkowe GN 111 oraz linki zabezpieczające spiralne GN 111.4. Poniżej przedstawiono przykład zastosowania pierścienia ustalającego wraz z łańcuszkiem kulowym i pokrętłem ELESA+GANTER.